Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Brdo επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες της Ένωσης στο Αφγανιστάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Brdo επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες της Ένωσης στο Αφγανιστάν

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση Gymnich στο Brdu pri Kranju.

Η διήμερη εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το Σλοβένο Υπουργό Εξωτερικών Δρ Anže Logar και προήδρευσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell παρείχε μια πλατφόρμα για μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές προσπάθειες της Ένωσης στο Αφγανιστάν και τη σχέση ΕΕ-Κίνας.

«Στη συζήτηση για το Αφγανιστάν, η σύγκλιση των απόψεων επέφερε μια ευρεία συναίνεση βασισμένη στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί προηγουμένως στις έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Εσωτερικών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κράτη μέλη επιθυμούν να μιλήσουν με μία φωνή. Το ομόφωνο μήνυμα είναι σαφές: τα γεγονότα που είδαμε το 2015 και το 2016 δεν πρέπει να επαναληφθούν» σημείωσε ο Logar.

Συνέχισε εξηγώντας ότι οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής διαλόγου με τις αρχές των Ταλιμπάν, προκειμένου να διασφαλιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που θα συνεχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών.

«Το μέλλον του Αφγανιστάν παραμένει βασικό ζήτημα για την ΕΕ. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη του αφγανικού πληθυσμού επεσήμανε ο Josep Borrell.

Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με τους Αφγανούς κατόχους της εξουσίας μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των πέντε σημείων αναφοράς: δέσμευση ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμεύσει ως βάση για την τρομοκρατία σε άλλες χώρες. σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των γυναικών, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης · δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική μέσω διαπραγματεύσεων · δωρεάν πρόσβαση για ανθρωπιστική και αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση μέσω διαπραγματεύσεων, δωρεάν πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια, σεβόμενη τις διαδικασίες και τους όρους παράδοσής της · επιτρέποντας την αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που κινδυνεύουν και επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα σύμφωνα με τις κλήσεις που έγιναν στο ψήφισμα του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών 2593 (2021) και τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν.

Η πρώτη ημέρα της υπουργικής συνάντησης επικεντρώθηκε σε μια συζήτηση για το Αφγανιστάν. Οι συγκεντρωμένοι υπουργοί συνομίλησαν αρχικά με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi και συνέχισαν να συζητούν για τη συνεχιζόμενη εκκένωση από το Αφγανιστάν των εναπομείναντων πολιτών της ΕΕ και του τοπικού αφγανικού προσωπικού που παρείχαν υποστήριξη για να επιτρέψουν την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη χώρα. Τόνισαν ότι για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και ένα πιθανό μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και άλλους βασικούς διεθνείς παράγοντες. Οι υπουργοί ήταν ομόφωνοι σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για συμφωνία σχετικά με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ απέναντι στο Αφγανιστάν, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα ασφάλειας από τη μετανάστευση έως τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Η δεύτερη ημέρα της συνάντησης περιελάμβανε συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ενότητα και η συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στην Κίνα ήταν υψίστης σημασίας. Η πιθανή ανανέωση της δέσμευσης της ΕΕ πρέπει να είναι σταδιακή, διατεταγμένη και συντονισμένη.

Μετά τις συζητήσεις, ο Υπουργός Δρ Logar παρέθεσε γεύμα εργασίας με τον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών Δρ Subrahmanyam Jaishankar. Το γεύμα έδωσε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την ευκαιρία να συζητήσουν τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές τάσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, υποστηρίζοντας την επιδίωξη στενότερων εταιρικών σχέσεων μεταξύ ομοϊδεάτων χωρών στην περιοχή όπου η Ινδία παίζει κυρίαρχο ρόλο./ibna