Ρουμανία: Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση

Ρουμανία: Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα ο ανοιχτός πόλεμος που εκτυλίσσεται στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Ρουμανία. Καμία από τις δύο πλευρές, ούτε το USR-PLUS ούτε ο Πρωθυπουργός Florin Citu και οι συν αυτώ στο PNL, φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ο Dan Barna συμπεριέλαβε στο σχέδιο   επίθεσης το AUR  και δεν θα  έλεγε ‘όχι’ και σε μια συμμετοχή του PSD, επισημαίνουν τα ΜΜΕ.

O Florin Citu, μετά την υπογραφή του Προέδρου Klaus Iohannis, στο διάταγμα αποπομπής του Stelian Ion από την κυβέρνηση, έλυσε το πρόβλημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όρισε για σήμερα κυβερνητική συνεδρίαση για την έγκριση του προγράμματος “Anghel Saligny”, αξίας 50 δισεκατομμυρίων λέι (10 δισ ευρώ) για έργα τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά τη  συνεδρίαση αυτή, στην οποία τα στελέχη του USR-PLUS δεν θα λάβουν μέρος, έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού, που ζήτησε ο Dan Barna.

Σε αυτήν, τo  USR-PLUS σκοπεύει να ζητήσει επισήμως, την παραίτηση του Πρωθυπουργού, που θα ήταν, κατά τα λεγόμενά του Barna, ο “κομψός   τρόπος”   επίλυσης της κρίσης. Διαφορετικά, θα κατατεθεί  η πρόταση μομφής, που συζήτησε   το   κόμμα   με   το   AUR,   η   οποία,   σε   περίπτωση απόρριψης, θα συνοδευτεί από τις παραιτήσεις των υπουργών του USR-PLUS.

Ο Marcel Ciolacu ανακοίνωσε   ότι δεν θα  υπογράψει   την   πρόταση   των δύο κομμάτων,   όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βοηθήσει να απαλλαγούν από τον Cîțu: το PSD θα ψηφίσει, είπε, την πρόταση μομφής των USR-PLUS -AUR, αν αυτή κατατεθεί. Στις κατηγορίες   ότι   άλλαξε άποψη για το AUR,  το οποίο είχε   χαρακτηρίσει, τον Απρίλιο, εξτρεμιστικό κόμμα με το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί, ο Barna απάντησε χθες, από τηλεοράσεως (Digi24) ότι δεν διαπραγματεύτηκε με το AUR, υπήρξαν απλά συνομιλίες, είπε, γιατί συγκυριακά τα δύο κόμματα έχουν κοινό στόχο να ρίξουν τον Πρωθυπουργό και δεν υπάρχει κάτι μη νόμιμο σε αυτό. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει και η επιλογή της πρότασης μομφής του PSD. O Dan Barna εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, “δεν αξίζει”. Κατάπιε “έναν βάτραχο”, είπε, όταν ανασχηματίστηκε ο Vlad Voiculescu και δεν θα το ξανακάνει, πρόσθεσε. “Όταν στο μενού υπάρχουν μόνο βατράχια, αλλάζεις τον μάγειρα”, είπε. Μάλιστα βρίσκει ένα “μάγειρα” της αρεσκείας του στο PNL, τον Ilie Bolojan.

Οι απειλές των -έως την Τετάρτη- συνεργατών του στη διακυβέρνηση, άφησαν μέχρι στιγμής αδιάφορο τον Florin Cîțu, ο οποίος εξακολουθεί να δείχνει την πυγμή του. Οι συνεργάτες  του συγκάλεσαν χθες, συνεδρίαση του  PNL, χωρίς τη συμμετοχή του Ludovic Orban, κατά την οποία ο Citu έλαβε ομόφωνη στήριξη για τις ενέργειές του. Ο Florin Cîțu δεν εξήγησε στους συναδέλφους του πώς σκοπεύει να βγει από το αδιέξοδο που προκάλεσε η αποπομπή του Stelian Ion από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο μόνος που του επέστησε την προσοχή ήταν ο Ilie Bolojan, από την Oradea, ο οποίος τον ρώτησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τον προειδοποίησε ότι οι κινήσεις του βρίσκουν αντίθετους τους πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός  απάντησε συγκαλώντας το μεσημέρι  συνεδρίαση   του PNL, με   την  παρουσία και  του Ludovic  Orban, πριν την συνεδρίαση της  κυβέρνησης  στις 16.00  με σκοπό την έγκριση  του αναπτυξιακού προγράμματος „Anghel Saligny”. Ο  Ludovic Orban  ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι εκείνος επέβαλε το πρόγραμμα „Anghel Saligny” στην ατζέντα των συζητήσεων με το USR-PLUS και το UDMR, και εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τον κυβερνητικό συνασπισμό από το αδιέξοδο. Με άλλα λόγια, ο Orban λέει ότι πρόκειται για “πολιτικό ελιγμό” του  Cîțu ο οποίος αποσκοπεί στο να πάρει με το μέρος του τους δημάρχους πριν το συνέδριο του κόμματος  και προειδοποιεί ότι η πράξη αυτή μπορεί να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την υλοποίηση του προγράμματος.

Στο   μεταξύ, ο μεταβατικός υπουργός Δικαιοσύνης, Lucian Bode, έλυσε το   πρόβλημα στο υπουργείο του, υποσχόμενος θετική γνωμοδότηση.  Για το σκοπό αυτό,  αντικατέστησε σήμερα το πρωί, την υπεύθυνη για το θέμα των γνωμοδοτήσεων την οποία τοποθέτησε ο Stelian Ion στις αρχές Απριλίου και επανέφερε στη θέση του, το άτομο που ο Ion είχε απομακρύνει από τη συγκεκριμένη θέση. Ο Bode, σε δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι το σχέδιο του Επείγοντος κυβερνητικού διατάγματος δεν   έχει   γνωμοδότηση   από   το   υπουργείο Μεταφορών, όμως επειδή έχει περάσει η νόμιμη προθεσμία, θεωρείται ότι έχει σιωπηρή αποδοχή.

Το G4media.ro σε αποκλειστικό άρθρο του παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτότυπο έγγραφο   για   το   εν   λόγω   πρόγραμμα   έφτασε   από   το   υπουργείο   Ανάπτυξης   στο   υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την αποπομπή του Stelian Ion (που συνεπώς ορθώς υποστήριζε ότι δεν του έχει σταλεί το πρωτότυπο κείμενο). Χθες,   εξάλλου,   ο  Lucian   Bode   ανακοίνωσε   ότι   διακόπτει   τη   διαγωνιστική   διαδικασία   που εγκαινίασε ο Stelian Ion για τον διορισμό εισαγγελέων επικεφαλής στη DIICOT, τη DNA και τη Γενική Εισαγγελία.

Το μέλλον της κυβέρνησης θα κριθεί στην αποφασιστικής σημασίας συνεδρίαση του συνασπισμού PNL – USR-PLUS – UDMR στην οποία θα είναι παρόντες οι ηγέτες των τριών κομμάτων. Χωρίς το USR-PLUS, ο συνασπισμός PNL–UDMR –κόμματα  εθνικών μειονοτήτων  δεν διαθέτει πλειοψηφία στο   Κοινοβούλιο και το PSD έχει   ανακοινώσει   ότι  δεν   θα   στηρίξει   μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Dacian Ciolos, σε πρωινή ανάρτησή του στο Fb, ανέφερε: “Ξέρω ότι το PNL δεν πιστεύει ότι θα συνεχίσουμε ως το τέλος.   Μας υποτίμησαν και θα υποστούν τις   συνέπειες, αν νομίζουν ότι μπορούν να μας εξαγοράσουν με ορισμένες θέσεις. Η πρόταση μομφής  USR-PLUS υπάρχει και προχωράει.  Την έχουμε γράψει εμείς και αποτελεί συνέπεια της βαθιά ανεύθυνης συμπεριφοράς του κ.  Cîțu. Το PNL θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών του Florin Cîțu”. “Τα πράγματα είναι απλά, είπε. Ο σημερινός Π/Θ έριξε τη χώρα σε μια πολιτική κρίση για να κερδίσει πόντους στις εσωκομματικές εκλογές. Εμείς επιδιώκουμε τον γρήγορο τερματισμό της κρίσης, οι Ρουμάνοι μας ψήφισαν για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όχι σκάνδαλο. Με την αναχώρηση του Florin Cîțu, κλείνουμε γρήγορα την κρίση που εκείνος προκάλεσε”, σημείωσε. Όποιος βουλευτής καταλαβαίνει ότι ο  Florin Cîțu θέλησε να χρησιμοποιήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα της Ρουμανίας, για να εξαγοράσει κομματικές ψήφους είναι ελεύθερος να το πράξει. Είναι ζήτημα ατομικής συνείδησης και πολιτικής ορθότητας. Τα μέλη του PNL μπορούν επίσης, να την υπογράψουν, σημείωσε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν βουλευτές του, που διαφωνούν ριζικά με τον αήθη τρόπο λειτουργίας του Πρωθυπουργού Cîțu./ibna