Μαυροβούνιο: Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν για την κατάσταση

Μαυροβούνιο: Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν για την κατάσταση

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις στο Μαυροβούνιο λόγω θρησκευτικής μισαλλοδοξίας σχετικά με την ενθρόνιση του μητροπολίτη Joanikije του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας αυτό το Σαββατοκύριακο στην Cetinje.

«Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ανησυχούν για τις αυξανόμενες εντάσεις και τη διχαστική ρητορική ενόψει της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) την Κυριακή στο Cetinje», δήλωσε ο Peter Lundberg, είπε σήμερα ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο.

«Καλούμε όλους, ιδίως όσους έχουν θέσεις εξουσίας και επιρροής, να συμβάλουν άμεσα στην ηρεμία των εντάσεων και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ως κράτος μέλος του ΟΗΕ, το Μαυροβούνιο έχει επιδείξει μια ισχυρή δέσμευση για ένταξη, σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι η στιγμή, για να μας υπενθυμίσει τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού στο πνεύμα αυτών των κοινών αξιών », είπε ο Lundberg.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ana Pisonero Hernandez δήλωσε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαυροβούνιο ότι «η ενθάρρυνση των εθνοτικών ή θρησκευτικών διαιρέσεων και η μισαλλοδοξία είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών».

Στις Βρυξέλλες, επισημαίνουν ότι «ένας ευρύς διακομματικός πολιτικός διάλογος, με στόχο την υπέρβαση των διχασμών, είναι το κλειδί για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα και την πρόοδο στο δρόμο προς την ΕΕ».

«Τώρα είναι η ώρα για όλους τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Μαυροβούνιο να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή πορεία και τις ευρωπαϊκές αξίες, προωθώντας την ειρήνη και την ανοχή και συνεργαζόμενοι εποικοδομητικά, παρά όλες τις πολιτικές διαφορές, προς όφελος των πολιτών και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας», είπε Pisonero στη Δημόσια Υπηρεσία του Μαυροβουνίου.

Τονίζει ότι η ελευθερία της θρησκείας, η ανοχή και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι η τελετή ενθρόνισης πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Cetinje, παρά την τεταμένη κατάσταση, η Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν εναπόκειται στην ΕΕ να σχολιάσει τον τόπο των εγκαινίων των ηγετών της θρησκευτικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής ενθρόνισης, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Porfirije, θα πρέπει να έρθει στο Cetinje το Σάββατο και ο Μητροπολίτης Joanikije θα αναλάβει επίσημα τον θρόνο την Κυριακή. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ότι αυτό θα μπορούσε να αναβληθεί ή να μεταφερθεί αλλού. Οι αντίπαλοι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι υποστηρικτές της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν ότι θα αποτρέψουν την ενθρόνιση θεωρώντας το μοναστήρι Cetinje ιδιοκτησία τους./ibna