Κροατία: Λίγες εβδομάδες μέχρι την έναρξη της απογραφής

Κροατία: Λίγες εβδομάδες μέχρι την έναρξη της απογραφής

Η απογραφή στην Κροατία θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες και κάθε κάτοικος της Κροατίας πρέπει να συμμετάσχει. Για όσους αρνούνται να το πράξουν, θα μπορούσε να εκδοθεί πρόστιμο μεταξύ 2.000 και 5.000 κούνα.

Όπως γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάθε κάτοικος μεμονωμένα νόμιμος κάτοικος της Δημοκρατίας της Κροατίας υπόκειται στον κροατικό νόμο απογραφής, σύμφωνα με τον οποίο κάθε άτομο που αρνείται να καταγραφεί, αντιμετωπίζει πρόστιμο από δύο έως πέντε χιλιάδες κούνα.

Η Lidija Brković, διευθύντρια του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου (CBS), μίλησε για την τοπική πύλη Glas Slavonije για την απογραφή της Κροατίας, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες λόγω καθυστέρησης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό νωρίτερα μέσα στο έτος.

«Η απογραφή της Κροατίας βασίζεται σε μεμονωμένη δήλωση και ο απογραφέας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει έγγραφα ή να ελέγξει τις απαντήσεις που δίνει ένα άτομο. Κάθε κάτοικος της Κροατίας υπόκειται στον Νόμο για την Απογραφή Πληθυσμού, Νοικοκυριών και Κατοικιών στη Δημοκρατία της Κροατίας το 2021, ο οποίος προβλέπει την έκδοση προστίμων από 2.000 έως 5.000 κούνα για παράπτωμα φυσικού προσώπου σε περίπτωση άρνησης παρέχουν τα στοιχεία τους για την απογραφή. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο επειδή όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από το Γραφείο παραμένουν επίσημο μυστικό», διαβεβαίωσε ο Brković.

Η απογραφή στην Κροατία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις-η πρώτη θα είναι μια «αυτο-απογραφή» των κατοίκων στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος e-Citizens (e-Građani), ακολουθούμενη από μια επιτόπια απογραφή όσων δεν έχουν εγγραφεί διαδικτυακά. Οι εργασίες πεδίου ξεκινούν στις 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.

«Η πρώτη φάση της αυτο-απαρίθμησης μέσω του συστήματος e-Citizens θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 26 Σεπτεμβρίου και μόνο ένα άτομο στο νοικοκυριό που χρησιμοποιεί το σύστημα είναι αρκετό και θα μπορεί να απαριθμήσει όλα τα μέλη του σπιτιού τους. Εάν περισσότερα από ένα μέλη του νοικοκυριού χρησιμοποιούν το σύστημα e-Citizens, θα πρέπει να είναι μόνο ένα άτομο με όλα τα μέλη του νοικοκυριού », δήλωσε ο Brković./ibna