Σλοβενία: Tonin και Borrell προειδοποίησαν για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Σλοβενία: Tonin και Borrell προειδοποίησαν για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell μιλώντας στον Τύπο μετά από μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Brdo pri Kranju την Πέμπτη. Ο Σλοβένος υπουργός Άμυνας  Matej Tonin είπε ότι θα χρειαστεί πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι “πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε ανεξάρτητα όταν και όπου είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. «Έχουμε στρατούς, έχουμε πόρους, το πρόβλημα είναι η εναρμόνιση και η θέληση να κινητοποιήσουμε αυτούς τους πόρους».

Το Αφγανιστάν είναι ένα καλό παράδειγμα που έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να κινητοποιήσει τη βούληση των κρατών μελών και να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση από το να μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας.

«Το Αφγανιστάν έδειξε ότι οι ελλείψεις στη στρατηγική μας αυτονομία έχουν το τίμημά τους. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ενισχύσουμε όχι μόνο τις δυνατότητές μας αλλά και τη θέλησή μας να δράσουμε», δήλωσε ο Borrell.

Αυτό σημαίνει αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και δημιουργία νέων εργαλείων, όπως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης. Ο Borrell παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε ακόμη πλήρης συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη δύναμη, αλλά αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό, καθώς έγινε μόνο μια συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ μια απόφαση θα ληφθεί τον Νοέμβριο.

Η ιδέα για την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί περίπου 5.000 στρατιώτες, είναι ένα σημαντικό τμήμα της Στρατηγικής Πυξίδας, μια βασική διαδικασία για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Borrell.

Ο υπουργός Tonin τόνισε ότι η ΕΕ είχε δικό της αμυντικό ταμείο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Έχουμε τα χρήματα και αν έχουμε πολιτική βούληση να οικοδομήσουμε τα επόμενα χρόνια αυτές τις επείγουσες δυνατότητες για αυτόνομη δράση, ακόμη και σε πολύ απαιτητικούς τομείς, τότε έχουμε κάνει σίγουρα ένα βήμα μπροστά».

Ο Tonin είδε μεγάλη πρόοδο στη σημερινή συνάντηση, καθώς μεμονωμένες χώρες ανακοίνωσαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον τρόπο αλλαγής του υφιστάμενου μηχανισμού για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη λήψη πολιτικών αποφάσεων και η ταχύτερη παρέμβαση.

«Είναι σίγουρα ένα βήμα μπροστά ότι τα κράτη μέλη θα κάνουν μια συγκεκριμένη πρόταση και αν είναι αποδεκτή από όλα τα μέλη, έχουμε μια συγκεκριμένη λύση», είπε.

Το Αφγανιστάν ήταν το κύριο θέμα καθώς οι υπουργοί συζήτησαν τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΕΕ. Τόνισαν ότι η εκκένωση ανθρώπων από τη χώρα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η υποστήριξη σε διπλωματικούς, ανθρωπιστικούς και αναπτυξιακούς τομείς πρέπει να συνεχιστεί, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας της Σλοβενίας./ibna