Άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich)

Άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Brdo στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Η άτυπη συνάντηση υπό τη σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φιλοξενηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Anže Logar πριν από τη συνάντηση στο Gymnich δήλωσε ότι «όλες οι συζητήσεις τις επόμενες δύο ημέρες έχουν έναν σαφή στόχο, να συμβάλουν στην κύρια προτεραιότητα της Σλοβενικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη, αξιόπιστη και ανθεκτική στις κρίσεις ΕΕ που θα εξασφαλίσει την πρόοδο, τη σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών του και την άμεση γειτονία του».

Την πρώτη ημέρα, η άτυπη συζήτηση θα επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν και τον ρόλο της ΕΕ στην πρόληψη μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και ενός μεταναστευτικού κύματος. Τη δεύτερη μέρα, οι υπουργοί θα στρέψουν την προσοχή τους στις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες του Κόλπου και στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Logar θα φιλοξενήσει γεύμα εργασίας στο οποίο θα παραστεί επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Δρ Subrahmanyam Jaishankar. Θα συζητήσουν την ευρύτερη δέσμευση της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το μεσημεριανό γεύμα εργασίας θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με ομιλητές τον Υπουργό Εξωτερικών Anže Logar και τον Highπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο Josep Borrell./ibna