Στο Bled, οι ηγέτες ξεκινούν μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Στο Bled, οι ηγέτες ξεκινούν μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Ένα από τα εμβληματικά γεγονότα της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το 16ο Στρατηγικό Φόρουμ του Bled, ξεκίνησε με τις εναρκτήριες ομιλίες του οικοδεσπότη του, Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Δρ Anže Logar, του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβενίας ​​Janez Janša και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο υπουργός Δρ Logar καλωσόρισε τους υψηλούς εκπροσώπους κρατών και θεσμών, οι οποίοι θα συμβάλουν στις απόψεις τους στις συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον 21ο αιώνα. «Λόγω των προκλήσεων των τελευταίων 15 ετών, η ΕΕ άρχισε να συμπεριφέρεται περισσότερο ως ένωση επίλυσης προβλημάτων αντί για μια κοινότητα που υιοθετεί μια στρατηγική προσέγγιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σλοβενική Προεδρία έθεσε θέματα όπως η ανθεκτικότητα, η ανοικτή στρατηγική αυτονομία και το COFE στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για το πού θέλουμε να δούμε την ΕΕ στο μέλλον», είπε.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιορίσουμε τις στρατηγικές απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η καθημερινή ζωή των πολιτών μας, όσο και εκείνες που η Ευρώπη ως ήπειρος μπορεί ακόμη να δει. Πρέπει να προσδιορίσουμε αυτές τις πολιτικές όπου η ΕΕ είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα και να ενσωματώσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε από τις κρίσεις της περασμένης δεκαετίας, επεσήμανε ο Logar.

Απευθυνόμενος στη συγκεντρωμένη διεθνή κοινότητα, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Janez Janša είπε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της εποχής μας: Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε τις αξίες και τους μηχανισμούς αναζήτησης συναίνεσης, αμοιβαίου σεβασμού, επικουρικότητας και αλληλεγγύη? Ένα κοινό καλό που περιλαμβάνει το καλό κάθε συμμετέχοντος έθνους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε: “Το ευρωπαϊκό μέλλον που θέλω να συζητήσω είναι τα σχέδιά μας για τις αξίες, τις ελευθερίες, την ευημερία και την επιρροή. Η μεγάλη ενιαία αγορά μας έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο έμπορο στον κόσμο και με τη σειρά του τον μεγαλύτερο εξαγωγέα προτύπων. Τα πρότυπα που διατηρήσαμε με μεγαλύτερη επιτυχία στη γειτονιά μας είναι η δημοκρατία, οι θεμελιώδεις αξίες και το κράτος δικαίου».

Τόσο το πρόγραμμα της Προεδρίας όσο και το πρόγραμμα του φετινού Φόρουμ σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξεύρεση λύσεων στις υπάρχουσες προκλήσεις και την εστίαση της προσοχής μας στο μέλλον της Ευρώπης, στο κοινό μας μέλλον. Τα θέματα του φετινού Φόρουμ είναι στενά συνυφασμένα με τις βασικές προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας: μετα-επιδημική ανάκαμψη, πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διατλαντική συνεργασία, συμμετοχή στον Ινδο-Ειρηνικό, προκλήσεις των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης , σταθερότητα της Μεσογείου, κοινή διαχείριση της Αδριατικής θάλασσας και πιο αποτελεσματική απάντηση στην κλιματική αλλαγή./ibna