Τουρκία: Αύξηση ρεκόρ 21,7% κατέγραψε η τουρκική οικονομία το 2ο τρίμηνο

Τουρκία: Αύξηση ρεκόρ 21,7% κατέγραψε η τουρκική οικονομία το 2ο τρίμηνο

Η τουρκική οικονομία αυξήθηκε κατά 21,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της TurkStat που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Ήταν ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης από το 1999.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκε κατά 52,4% στα 1,6 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (188,6 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat).

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που αποτελούν το ΑΕΠ, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 45,8% στις υπηρεσίες και 40,5% στην βιομηχανία, ενώ οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 22,7% την ίδια περίοδο.

Βραδύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρήθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα με 3,1% και στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία με 2,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 22,9%, ενώ η τελική κατανάλωση από την κυβέρνηση αυξήθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 59,9% την ίδια περίοδο, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση 19,2%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας Lutfi Elvan δήλωσε στο Twitter ότι οι επενδύσεις και η καθαρή ξένη ζήτηση αντιπροσώπευαν το 57% της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Ο χαμηλός πληθωρισμός, η σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η προβλεψιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Προσπαθούμε να το κάνουμε πραγματικότητα», υπογράμμισε.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ανάπτυξη που θα βελτιώσει περαιτέρω τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος», κατέληξε.

Οι κύριοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει με τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης να αυξάνεται σε 97,8 τον Ιούνιο από 92,6 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, η ανοδική πορεία στον τουρκικό μεταποιητικό τομέα συνεχίστηκε με έναν κύριο αριθμό να αιωρείται πάνω από το όριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

Ο δείκτης των προμηθευτών προμηθειών της Τουρκίας (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα ήταν 54,1 τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές εξαγωγές έφτασαν τα 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το 10,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,8% στα 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την Τρίτη, ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναβάθμισε την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας για το 2021 από 5% σε 6%.

Σημείωσε ότι η ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού υποστήριξε την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, χάρη στη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την πρόοδο στον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η χώρα παρουσίασε αύξηση 7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει από την πανδημία του κορωναϊού.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Τουρκία ήταν μία από τις χώρες όπου δεν σημειώθηκε αρνητική ανάπτυξη και η οικονομία της αυξήθηκε κατά 1,8% το 2020./ibna