Ανάπτυξη άνω το 13% προβλέπει η ΤτΕ για το 2ο τρίμηνο

Ανάπτυξη άνω το 13% προβλέπει η ΤτΕ για το 2ο τρίμηνο

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι το δεύτερο τρίμηνο θα επιβεβαιωθεί ανάπτυξη άνω του 13%, ακολουθούμενη από διψήφια ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ώστε η ελληνική οικονομία να επιτύχει την προβλεπόμενη ετήσια ανάπτυξη 5,7%.

Οι λιανικές πωλήσεις έφτασαν τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 22,9%. Οι πωλήσεις ρολογιών και αυτοκινήτων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση με 108,5% και 107,7%, αντίστοιχα. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο, αποτυπώνουν μια απογοητευτική εικόνα με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές να ευθύνονται για την απομάκρυνση των αγοραστών από τις καλοκαιρινές πωλήσεις.

Η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,2% από έτος σε έτος, τον Ιούλιο, έναντι 2,3% τον Ιούνιο. Η καθαρή ροή δανεισμού ήταν αρνητική κατά 532 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, μετά από καθαρή αύξηση του δανεισμού κατά 517 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η ΤτΕ ανέφερε επίσης περαιτέρω αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο, η οποία αυξήθηκε κατά 1,84 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσει συνολικά τα 171,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ταξιδιωτικό υπόλοιπο κατέγραψε πλεόνασμα 689,4 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 38,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ΤτΕ. Το υπόλοιπο παρέμεινε σημαντικά μικρότερο από τα επίπεδα πριν από την πανδημία του Ιουνίου 2019, ωστόσο, παρουσίασε πλεόνασμα 2,36 δισ. ευρώ.

Οι νέες εγγραφές εταιρειών αυξήθηκαν κατά 71% το δεύτερο τρίμηνο, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές. Οι περισσότερες νέες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στους τομείς της εφοδιαστικής και των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η στέγαση και η μεταποίηση παρουσίασαν τις λιγότερες νέες εγγραφές./ibna