Β -Ε: Η αντιπολίτευση στη Σερβική Δημοκρατία ενάντια στις αλλαγές στην ειρηνευτική συμφωνία του Dayton

Β -Ε: Η αντιπολίτευση στη Σερβική Δημοκρατία ενάντια στις αλλαγές στην ειρηνευτική συμφωνία του Dayton

Οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Σερβική Δημοκρατία συναντήθηκαν στη Banja Luka τη Δευτέρα για να πάρουν θέση σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του μέλους της Προεδρίας της Β -Ε Milorad Dodik. Την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, είπε ότι «η συμφωνία του Dayton στη Β -Ε είναι νεκρή» και ότι απαιτείται νέα συμφωνία.

Ο πρόεδρος του SDS Mirko Šarović δήλωσε μετά από μια συνάντηση με τους προέδρους του PDP Branislav Borenović και DNS Nenad Nešić, ότι συζήτησαν επίσης για την επίλυση της κρίσης που προκλήθηκε από την επιβολή αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα της Β -Ε από τον πρώην Ύπατο Εκπρόσωπο Valentin Inzko.

«Δηλώσαμε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην επίλυση αυτής της κρίσης και είχαμε μια νέα κρίση μετά τη θέση του Miroland Dodik ότι η Dayton έχει πεθάνει και ότι απαιτείται νέα πολιτική συμφωνία. Το SDS και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν προσηλωμένα στα συμπεράσματα της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας. Λειτουργήσαμε υπεύθυνα τις τελευταίες εβδομάδες. Φαίνεται ότι η κρίση ταιριάζει στα κόμματα της εξουσίας και γι’ αυτό συμφωνείται μια νέα κρίση, η οποία είναι πιο επικίνδυνη από την πρώτη. Φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία κρίσης μέχρι τις εκλογές. Η θέση ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική συμφωνία είναι η πιο επικίνδυνη δήλωση των τελευταίων ετών. Το αποκαλούμενο Dayton 2 και η αποσύνθεση του Dayton είναι απαράδεκτη για το SDS. Εδώ οι δρόμοι μας αποκλίνουν με τα κόμματα στην εξουσία, είναι μια περιπέτεια στην οποία εισάγεται η Σερβική Δημοκρατία», δήλωσε ο Šarović.

Ο Borenović είπε ότι η δήλωση του Dodik ήταν το πιο επικίνδυνο πλήγμα για τη βική Δημοκρατία και τις ικανότητές της.

«Αντί να επιλύσει το ζήτημα του επιβαλλόμενου νόμου Inzko, ο Dodik προφανώς προσπαθεί να ανοίξει μια νέα πολιτική κρίση με το SDA και το HDZ. Είναι μια περιπέτεια που θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την Σερβική Δημοκρατία. Προφανώς προετοιμάζει, τις επόμενες ημέρες, ορισμένους εκπροσώπους στους κοινούς θεσμούς της Β -Ε να ψηφίσουν μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία για αυτούς, όπως η αγορά του κτιρίου ITA για 100 εκατομμύρια μάρκα Βοσνίας. Τους προειδοποιώ ότι οι υπουργοί της Σερβικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να ψηφίσουν επιπλέον 63 εκατομμύρια μάρκα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στα συμπεράσματα της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει λήψη αποφάσεων στα θεσμικά όργανα της Β-Ε ενώ το ζήτημα του επιβληθέντος νόμου Inzko δεν έχει λυθεί. Μπορεί να λυθεί με εσωτερική συμφωνία», είπε ο Borenović.

Ο Nenad Nešić, ο αρχηγός του DNS, είπε ότι ο Dodik έπαιζε με τη φωτιά και ότι αυτό το κόμμα δεν θα το επέτρεπε.

«Οι διαδρομές του DNS και του SNSD δεν ήταν ποτέ οι ίδιες, ειδικά όχι τώρα. Υποστηρίζουμε μόνο τα συμπεράσματα της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας. Εδώ είναι σαφές ποιος θα προδώσει ένα σερβικό συμφέρον – αυτός είναι ο πρόεδρος του SNSD. Είναι αυτός που πηγαίνει σε συναντήσεις, οι υπουργοί του συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Β-Ε. Το SDS, το DNS και το PDP θα είναι πάντα στην υπεράσπιση της πατρίδας. Η ενότητα μπορεί να παραβιαστεί μόνο από το SNSD. Το DNS συμφώνησε ότι ο Dodik θα παρευρεθεί στη συνάντηση με τον Erdogan, αλλά δεν είμαστε υπέρ της αποσύνθεσης του Dayton», είπε ο Nešić./ibna