Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić δεν πρόκειται να πάει στο Cetinje στις 5 Σεπτεμβρίου

Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić δεν πρόκειται να πάει στο Cetinje στις 5 Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, δήλωσε ότι δεν θα βρίσκεται στο Cetinje τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει η ενθρόνιση του μητροπολίτη Joanikije του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στο μοναστήρι Cetinje. Δεν θα υπάρξει απαγόρευση ενθρόνισης, είπε ο Krivokapić στο Twitter.

«Δεν θα πάω στο Cetinje για να μην δώσω κανένα λόγο, αν και ως άνθρωπος από το Katuni καταλαβαίνω όλους τους ανθρώπους του Cetinje. Γνωρίζω ότι όλοι έχουμε τα χαρακτηριστικά της γενετικής εμφύτευσης. Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός άντρα από το Katuni είναι ότι είναι πεισματάρης, αλλά είναι γενναίος άνθρωπος. Θα μας ζητούσε να ξεχάσουμε το κουράγιο και να χρησιμοποιήσουμε την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό στους άλλους και τη δικαιοσύνη», επεσήμανε ο Krivokapić.

Είπε ότι το να μην πάει στο Cetinje είναι η μόνη συνεισφορά που μπορεί να κάνει.

Ο Krivokapić είπε ότι μια πιθανή απαγόρευση των συγκεντρώσεων είναι ένα ακραίο μέτρο εάν οι κίνδυνοι ενέχουν κίνδυνο για τους πολίτες.

«Αν έχω εκφράσει ποτέ κάποια παρεξηγημένη λέξη ή πρόταση, ζητώ συγγνώμη και ζητώ να μην κάνουμε μια σύγκρουση εκεί που δεν πρέπει», είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι αν ο Σέρβος πολιτικός Nenad Čanak θέλει να έρθει στο Cetinje, κανείς δεν θα το απαγορεύσει, εάν δεν επηρεάσει την κατάσταση ασφαλείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Sergej Sekulović είπε ότι η αστυνομία είχε αξιολόγηση ασφαλείας της κατάστασης στην Cetinje.

Επισήμανε ότι αρκετές χιλιάδες μπλουζάκια με την εικόνα του Αγίου Petar Cetinjski, τα οποία αφαιρέθηκαν από την ομάδα των πολιτών της Cetinje, επέστρεψαν και φυλάχθηκαν για να προσδιοριστεί η καταγωγή τους και η επιχείρηση κάποιου.

«Κανείς δεν στερήθηκε την ελευθερία, δεν υπήρξαν κρατήσεις, όλα τα μπλουζάκια επέστρεψαν, δεν βλέπω πρόβλημα», είπε.

Ο Krivokapić δήλωσε στο Twitter ότι οι πληροφορίες σχετικά με την απαγόρευση της ενθρόνισης, ως τελευταίο μέτρο, μεταδόθηκαν λανθασμένα και εξήγησε ότι μίλησε για την προαναγγελθείσα αντισυγκέντρωση.

«Δεν θα υπάρξει απαγόρευση ενθρόνισης. Για όποιον ξέρει για ποιους λόγους, λανθασμένα διαβιβαζόμενες πληροφορίες και για χάρη της πλήρους αλήθειας, θέλω να ενημερώσω το κοινό ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέφερα τη δυνατότητα απαγόρευσης της συγκέντρωσης στο Cetinje ως έσχατη λύση, χωρίς να σκεφτώ την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Joanikije, η οποία είναι μια υπεύθυνη και σοφή απόφαση. Η μητροπολιτική διοίκηση έχει μειωθεί σε ένα μέτρο γνωστό στο κοινό, παρά στην ανακοινωθείσα αντισυγκέντρωση, και το επαναλαμβάνω, ως έσχατη λύση, εάν οι εκτιμήσεις ασφαλείας δείχνουν αυτή την ανάγκη », Έγραψε ο Krivokapić στο Twitter./ibna