Κροατία: Η πρωτοβουλία του Dodik είναι καλή αλλά μη ρεαλιστική, είπε ο Πρόεδρος MIlanovic

Κροατία: Η πρωτοβουλία του Dodik είναι καλή αλλά μη ρεαλιστική, είπε ο Πρόεδρος MIlanovic

Η πρόταση του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik για τους προέδρους της Κροατίας, της Σερβίας και της Τουρκίας να ενεργούν ως διαμεσολαβητές στις συνομιλίες για το μέλλον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι «καλοπροαίρετη, αλλά μη ρεαλιστική», καθώς αντιτίθεται από τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κροατίας Zoran MIlanovic.

«Η πρωτοβουλία του Dodik είναι καλοπροαίρετη. Η πρόθεση είναι η συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Dayton, η οποία παραβιάζεται επίμονα από ορισμένα άτομα και πολιτικά στρατόπεδα όταν κατηγορούν την Κροατία για εγκληματική επιχείρηση », ανέφερε η κρατική υπηρεσία ενημέρωσης Hina, επικαλούμενη την ομιλία του Milanovic στα ΜΜΕ στο Split.

«Και από τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β -Ε, δύο το έκαναν ενεργά και σε καθημερινή βάση», είπε, αναφερόμενος στο μέλος της Κροατικής Προεδρίας Željko Komšić και στο Βόσνιο μέλος Šefik Džaferović.

Ο Komšić, ο οποίος είναι σήμερα Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, απέρριψε την Κυριακή αποφασιστικά την πρόταση του Dodik για τους προέδρους της Κροατίας, της Σερβίας και της Τουρκίας να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τρόπους επίλυσης εσωτερικών ζητημάτων στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.

«Δεν βλέπω πώς οι δύο χώρες που πραγματοποίησαν μια πράξη επιθετικότητας κατά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα μπορούσαν σήμερα να έχουν μεγαλύτερη διεθνή αξιοπιστία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την ΕΕ, τον ΟΗΕ ή τη Ρωσία για το θέμα αυτό, που έγινε μάρτυρας της υπογραφής της συμφωνίας του Dayton», είπε ο  απαντώντας στην πρόταση του Komšić.

«Δεν πιστεύω ότι η πρωτοβουλία του Dodik είναι ρεαλιστική γιατί απαιτεί γενική συναίνεση», είπε ο MIlanovic και πρόσθεσε ότι «όταν κάποιος λέει ότι είστε εγκληματίας και ότι θέλετε να προσαρτήσετε ένα μέρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αυτό σημαίνει ότι το κάνει δεν σε εμπιστεύομαι ».

«Αλλά όταν ο Alija Izetbegović έλαβε τον υψηλότερο κρατικό τίτλο από τον Franjo Tuđman, ήταν εντάξει, ενώ λίγα χρόνια αργότερα οι διάδοχοί του και οι πολιτικοί εταίροι του λένε ότι θέλαμε να χαράξουμε τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη. Θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μόνοι τους, και εν τω μεταξύ, να απέχουν από την παραβίαση των δικαιωμάτων των συνιστώντων λαών, κυρίως των Κροατών», ανέφερε ο Milanovic.

Η πρωτοβουλία του Dodik αποσκοπεί στο να επισημάνει ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Β -Ε δεν είναι βιώσιμη, είπε ο Milanovic.

«Δεν χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία του Dayton, απλώς πρέπει να σεβαστούμε την υπάρχουσα. Η συμφωνία του Dayton δεν απέτυχε, δεν τηρείται και παραβιάζεται. Αν ήταν σεβαστό, όλα θα ήταν εντάξει», είπε./ibna