Σλοβενία: Οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη στρατηγική πυξίδα

Σλοβενία: Οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη στρατηγική πυξίδα

Το σλοβενικό Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η και 2 Σεπτεμβρίου στο Brdo pri Kranju στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοι Ύπατοι Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών θα παρευρεθούν στη συνάντηση, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως και 25 από τους 27 υπουργούς Άμυνας της ΕΕ επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους, γεγονός που υποδηλώνει πόσο σημαντικό είναι να συζητείται ζωντανά η επικαιρότητα και η σοβαρότητα της κατάστασης ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί θα συζητήσουν μια σειρά προκλήσεων για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν, το Μάλι / Σαχέλ και τη Μοζαμβίκη. Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης στο Αφγανιστάν, οι υπουργοί θα εξετάσουν συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της κρίσης στην ασφάλεια και την άμυνα, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Μία από τις κύριες προτεραιότητες της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι επίσης τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία θα συζητηθούν από τους υπουργούς την Πέμπτη.

«Το κύριο θέμα συζήτησης στην άτυπη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ θα είναι η Στρατηγική Πυξίδα, η οποία θα καθορίσει τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας την επόμενη δεκαετία σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: διαχείριση κρίσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων, εταιρικές σχέσεις και ανθεκτικότητα. Ως χώρα που κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Σλοβενία ​​θα συμβάλει επίσης σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα μέσω συζήτησης μεταξύ των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και κατάρτισης εγγράφου κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας. Αυτή η συζήτηση για την Πυξίδα θα είναι η τελευταία από τις τέσσερις λεγόμενες στρατηγικές πυξίδες, όπου οι υπουργοί θα μιλήσουν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, την εξωτερική παρέμβαση και την πρόσβαση σε παγκόσμιους στρατηγικούς τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος, η θάλασσα και το διάστημα », ανέφερε. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για κοινές γεωστρατηγικές προκλήσεις και ευκαιρίες συνεργασίας με τους εταίρους της ΕΕ – το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoanᾶ και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Jean-Pierre Lacroix είναι καλεσμένοι στη συζήτηση./ibna