Η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς για τη διατήρηση Αφγανών στο έδαφος της

Η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς για τη διατήρηση Αφγανών στο έδαφος της

Η Τουρκία απέρριψε την Κυριακή τους ισχυρισμούς ότι θα κρατήσει τους  Αφγανούς στο έδαφος της

«Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ειδικά οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κρατήσουν τους Αφγανούς στην Τουρκία για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την απομάκρυνσή τους από τη χώρα. Αυτές οι χώρες το αρνήθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μεσογειακή πόλη της Τουρκίας Αττάλεια, μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Heiko Maas.

Δεν υπήρξε ποτέ πρόταση από καμία χώρα να παραμείνουν οι εκκενωμένοι στην Τουρκία, είπε ο Cavusoglu.

Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση είναι συνηθισμένη σε τέτοιες καταστάσεις και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να είναι αποτελεσματική, πρόσθεσε.

Λέγοντας πώς 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο Αφγανιστάν, είπε: «Εάν η ροή μετανάστευσης από το Αφγανιστάν φτάσει σε επίπεδα κρίσης, όχι μόνο οι χώρες της περιοχής αλλά και όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θα επηρεαστούν».

Προέτρεψε δε τις χώρες να πάρουν μαθήματα από τη συριακή κρίση και να βρουν μαζί λύσεις.

«Ως Τουρκία, έχουμε εκπληρώσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες μας σχετικά με τη μετανάστευση. Δεν χρειάζεται πλέον να φέρουμε επιπλέον βάρος για τους πρόσφυγες», είπε.

Η Τουρκία – η οποία φιλοξενεί ήδη 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο – λαμβάνει νέα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της για να αποτρέψει μια νέα εισροή μεταναστών.

Στην πρόταση των Ταλιμπάν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διευθύνει το διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ο Cavusoglu είπε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα.

Η Τουρκία αξιολογεί προσεκτικά την πρόταση, είπε, προσθέτοντας ότι θα κάνει λεπτομερέστερες αξιολογήσεις τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Maas είπε ότι η Τουρκία συνέβαλε σημαντικά με τη βοήθειά της στις εκκενώσεις από το αεροδρόμιο.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για τις προσπάθειες που έκανε η Τουρκία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες. Η Τουρκία συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση πτήσεων εκκένωσης με τα μέτρα ασφαλείας που παρείχε εδώ», δήλωσε ο Maas.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί υπήκοοι και τοπικό προσωπικό στο Αφγανιστάν, είπε ότι θέλουν να εργαστούν για να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους στη Γερμανία.

Ο Maas είπε ότι η Γερμανία είναι ευγνώμων που η Τουρκία πρότεινε να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πρέπει να ανακαινιστεί.

«Ζητάμε από τους Ταλιμπάν να υποσχεθούν ότι θα παρέχουν ασφάλεια. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ταλιμπάν. Θέλουν να λειτουργήσει το αεροδρόμιο. Από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι η μετανάστευση στην περιοχή θα αυξηθεί, είπε ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν μια ασφαλή διαδρομή για τους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό, είπε ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Πακιστάν.

O Maas σημείωσε ότι η Γερμανία θέλει να αποτρέψει μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή, προσθέτοντας ότι θέλουν να διαθέσουν 100 εκατομμύρια ευρώ (117 εκατομμύρια δολάρια) στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για να στηρίξουν τους ανθρώπους της περιοχής./ibna