Βόρεια Μακεδονία: Μέχρι τις 30 Αυγούστου η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις τοπικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Μέχρι τις 30 Αυγούστου η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις τοπικές εκλογές

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) ανακοίνωσε στη σημερινή 17η σύνοδο ότι μέχρι στιγμής 15 ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές για να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές και 30 ανεξάρτητες λίστες συμβούλων σε διαφορετικούς δήμους στα περιφερειακά γραφεία της SEC έχουν συγκεντρώσει υπογραφές.

Η συλλογή υπογραφών για τους ανεξάρτητους υποψηφίους δημάρχους και συμβούλους διαρκεί έως τις 30 Αυγούστου και οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές μονάδες θα εργαστούν μία ώρα αργότερα αύριο και Κυριακή, ενώ στις 30 Αυγούστου, θα εργαστούν έως τις 24:00, ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση.

Η συλλογή υπογραφών άλλων ανεξάρτητων υποψηφίων για δημάρχους που δεν έχουν ολοκληρωθεί βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι λίστες συμβούλων.

Η ΚΕΕ στη σημερινή συνεδρία ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι χθες, συνολικά 5164 άτομα ελέγχθηκαν στον Κατάλογο των Εκλογέων. Από αυτά, υποβλήθηκαν συνολικά 11 αιτήματα εγγραφής στον Κατάλογο των Εκλογέων, 12 αιτήματα για διαγραφή των δεδομένων από τον Κατάλογο των Εκλογέων και τέσσερα αιτήματα για αλλαγή των δεδομένων στον Κατάλογο των Εκλογέων.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η διαδικασία δημόσιας επιθεώρησης του Καταλόγου των Εκλογέων για τις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου.

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν δημόσιο έλεγχο στις περιφερειακές μονάδες και γραφεία της ΚΕΕ, καθώς και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής.

Συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις δημοτικές εκλογές

Το VMRO-DPMNE, η Συμμαχία για τους Αλβανούς και η Εναλλακτική θα καταπολεμήσουν από κοινού τη διαφθορά. Αυτό ανακοινώθηκε στη συνάντηση των ηγετών των τριών κομμάτων, Hristijan Mickoski, Ziadin Sela και Afrim Gashi, οι οποίοι πρακτικά ανακοίνωσαν συνεργασία στις εκλογές.

Οι τρεις πρόεδροι σημείωσαν ότι, βάσει έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Μακεδονία κατατάσσεται στην 111η τη χειρότερη θέση στην ιστορία, η συνεργασία με την αντιπολίτευση είναι αναπόφευκτη, προκειμένου να απελευθερωθούν οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης από τη διεφθαρμένη διακυβέρνηση, τις μη διαφανείς δαπάνες χρημάτων και της κυβέρνησης του SDSM και του DUI σε όλα τα επίπεδα της κρατικής διοίκησης.

Ως εκ τούτου, κατέληξαν, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε ώστε οι δήμοι να είναι θεσμοί στην υπηρεσία των πολιτών, με ισχυρή και ισορροπημένη τοπική οικονομική ανάπτυξη, με δημοσιονομική υποστήριξη για αποκέντρωση στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και όπως και στην προσπάθεια να γίνουν πράσινοι δήμοι που θα παρέχουν καθαρό αέρα και προστασία του περιβάλλοντος.

Προκειμένου να διατυπωθεί καλύτερα η ψήφος της αντιπολίτευσης, καθώς και να εκπροσωπηθούν καλύτερα τα συμφέροντα όλων των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, οι τρεις πρόεδροι, δίνοντας έμφαση σε αυτές τις αρχές, αποφάσισαν την αμοιβαία συνεργασία και υποστήριξη των υποψηφίων δημάρχων. Η συνεργασία σημαίνει ότι τα αναφερόμενα κόμματα δεν θα διεκδικήσουν δήμαρχο σε ορισμένους δήμους και θα υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και σε άλλους δήμους θα ανταγωνίζονται με όλα τα άλλα κόμματα. Ο τρόπος και οι λεπτομέρειες της συνεργασίας θα συμφωνηθούν από τις δημοτικές οργανώσεις των τριών κομμάτων./ibna