Β -Ε: Ο Erdogan στο γάμο της κόρης του Izetbegović και στη συνέχεια στη συνάντηση με τα μέλη της Προεδρίας

Β -Ε: Ο Erdogan στο γάμο της κόρης του Izetbegović και στη συνέχεια στη συνάντηση με τα μέλη της Προεδρίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έφτασε στο Σεράγεβο το πρωί της Παρασκευής για να παρευρεθεί στον γάμο της Jasmina Izetbegović, κόρης του Bakir Izetbegović. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Erdogan θα συναντηθεί με τα μέλη της Προεδρίας της Β -Ε το απόγευμα.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Σεράγεβο, ο Erdogan πήγε στο νεκροταφείο στον οικισμό Κοβάτσι για να επισκεφτεί τον τάφο του Alija Izetbegović, πρώην μέλος της Προεδρίας της Β -Ε και ηγέτη του Βοσνιακού κόμματος SDA. Το σχέδιο της επίσκεψης προέβλεπε ότι η κύρια προσευχή, η προσευχή Jumu’ah, θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο τζαμί Baščaršija στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά την προσευχή, ο Erdogan άνοιξε επίσημα το τζαμί, το οποίο ανακατασκευάστηκε με τουρκικά κεφάλαια.

Ο Erdogan εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να ανοίξει το τζαμί επειδή είναι «σύμβολο της ενότητας των μουσουλμάνων».

«Όσοι χτίζουν τζαμιά και τα ανασκευάζουν, αγαπούν πραγματικά τον Αλλάχ. Από την εποχή του Προφήτη Μωάμεθ, ήταν κέντρα γνώσης των ιμάμηδων και του πολιτισμού», είπε ο Erdogan.

O Reisu-l-ulema της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας στη Β-Ε Husein ef. Ο Kavazović είπε ότι άνοιξε ένα αναπαλαιωμένο τζαμί με τους αδελφούς και τους φίλους του, τον Erdogan και το μέλος της Προεδρίας της Β -Ε, Šefik Džaferović.

«Είναι ένα από τα σύμβολα του Σεράγεβο. Ευχαριστώ τον λαό της Τουρκίας για την ανοικοδόμηση των τζαμιών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Β -Ε. Αποτελούν μέρος του κοινού παρελθόντος και του μέλλοντός μας. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ακμάζουσα Β -Ε με τους γείτονές μας και τα μέλη άλλων θρησκειών. Τα άσχημα λόγια που ακούμε σήμερα δεν θα μας ταρακουνήσουν, κάθε μίσος φέρνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον ίδιο τον μίσος», κατέληξε ο Kavazović.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραβρέθηκε στον γάμο Σαρίας της Jasmina Izetbegović ως μάρτυρας. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στο τζαμί του Μπέη (Begova džamija) και η τελετή καθοδηγήθηκε από τον reis Kavazović. Ο Erdogan και ο Alia Izetbegović διατηρούσαν μεγάλη φιλία και αυτή η φιλία συνεχίστηκε με τον γιο του Alija, Bakir.

Η ανακοίνωση του Σέρβου μέλους της Προεδρίας της Β -Ε, Milorad Dodik, να παρευρεθεί στη συνάντηση των μελών της Προεδρίας με τον Τούρκο Πρόεδρο προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαμάχη σχετικά με την άφιξη του Erdogan στο Σεράγεβο. Λόγω της απόφασης του πρώην Ύπατου Εκπροσώπου στη Β -Ε Valentin Inzko να επιβάλει τις διατάξεις του νόμου που καθιστούν την άρνηση της γενοκτονίας τιμωρήσιμη, ο ίδιος ο Dodik ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση της Σερβική Δημοκρατίας να κηρύξει μορατόριουμ για τη συμμετοχή των Σέρβων εκπροσώπων στο έργο των κοινών θεσμικών οργάνων. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, έλαβε την υποστήριξη όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, για τη συνάντηση με τον Erdogan.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα και μια συνέντευξη τύπου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νωρίς το βράδυ. Ο Erdogan έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο αύριο./ibna