Βουλγαρία: Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα(BSP) η τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Βουλγαρία: Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα(BSP) η τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

«Επέλεξα να δώσω στο BSP την τρίτη διερευνητική εντολή, οι λόγοι είναι πολλοί. Το BSP εκφράζει τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Το BSP παρέμεινε ανοιχτό και διαλογικό στις προσπάθειές που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιστεύω ότι αυτοί οι χιλιάδες έντιμοι άνθρωποι είναι ο εγγυητής ότι η τρίτη εντολή θα χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο γύρω από σαφείς αξίες». Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος Rumen Radev, παραδίνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην ηγέτη του BSP Cornelia Ninova.

«Η Βουλγαρία χρειάζεται κυβέρνηση. Με το διάταγμα 218 σας αναθέτω να ανακοινώσετε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό», είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στη Ninova.

Από την πλευρά της, η ηγέτης του BSP είπε ότι κατανοούν την ευθύνη που αναλαμβάνουν. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σχηματίσουμε μια τακτική κυβέρνηση που θα λάβει μέτρα για μεταρρυθμίσεις, μέτρα για αλλαγή, για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Βουλγαρία τους επόμενους μήνες. Θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα, πρόσθεσε η Ninova, ευχαριστώντας τον Radev.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο, είπε ότι στο εξής ακολουθεί η κοινή λογική, η σοφία, η ηρεμία, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και καταβάλλοντας σοβαρές προσπάθειες για τον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου και πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Σήμερα θα στραφούμε στα άλλα κόμματα για ένα πρόγραμμα για τις συνομιλίες και θα ενημερώσουμε το κοινοβούλιο, πρόσθεσε η Ninova. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύο επιλογές – μία για να σχηματίσουμε ένα κανονικό υπουργικό συμβούλιο ή για να πάμε στις κάλπες. Όλοι συμφωνούν ότι έρχονται κρίσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε ήρεμα και λογικά. Κατά την πρώτη θητεία, υπήρχαν προβλήματα με τους υπουργούς, επειδή υπήρχαν έτοιμες αποφάσεις, τώρα προτείνουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τις λύσεις, πρόσθεσε η Ninova. Την επόμενη Παρασκευή θα πρέπει να έρθουμε στον πρόεδρο με έναν πρωθυπουργό, διευκρίνισε.

Υπάρχει κίνδυνος η επίσημη ενημέρωση του προϋπολογισμού του επίσημου υπουργικού συμβουλίου να μην συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Βλέπουμε την ενημέρωση του προϋπολογισμού ως μια ευκαιρία να σχηματίσουμε την πλειοψηφία, σχολίασε η Ninova.

Ως συνασπισμός, πιθανότατα θα συγκεντρώσουμε το Εθνικό Συμβούλιο και τους εταίρους του συνασπισμού την Πέμπτη, όπου θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Θέλουμε να πάμε στο συλλογικό μας σώμα με μια πρόταση μετά από συνομιλίες με τα κόμματα, είπε η ηγέτης του BSP./ibna