Κροατία: Το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση ρεκόρ 16,1% το 2ο τρίμηνο

Κροατία: Το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση ρεκόρ 16,1% το 2ο τρίμηνο

Η αύξηση του ΑΕΠ της Κροατίας κατά περισσότερο από 16% το 2ο τρίμηνο του 2021 δείχνει ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο και αυτό επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε έντονα στην κρίση, εξασφαλίζοντας οικονομική σταθερότητα στην τρέχουσα πανδημία, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Andrej Plenković την Παρασκευή.

Η Κροατική Στατιστική Υπηρεσία (DZS) δημοσίευσε την Παρασκευή την προκαταρκτική της εκτίμηση που δείχνει ότι το ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 16,1% από την ίδια περίοδο του 2020.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΑΕΠ της Κροατίας αυξήθηκε αφού μειώθηκε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα και αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1996, όταν η εθνική στατιστική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα. Το 2020 η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 8%.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Κροατίας ήταν σημαντική και σε σχέση με τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat, το πέμπτο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Μαζί με την Ουγγαρία, η Κροατία έχει επίσης την πέμπτη ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Το γεγονός ότι η Κροατία έχει πλέον περισσότερους απασχολούμενους από ό, τι πριν από την κρίση του COVID-19 αποδεικνύει ότι περάσαμε από τη φάση διατήρησης θέσεων εργασίας στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η προσέγγιση της Κροατίας για την εξισορρόπηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του οικονομικού τομέα αποδείχθηκε αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου, τα οποία είναι πέρα ​​από τις προσδοκίες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και για την ανασυγκρότηση σεισμογενών περιοχών. Κοντά στα 25 δισ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΕ για την επόμενη δεκαετία θα είναι ένας ισχυρός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη της Κροατίας », δήλωσε ο Plenković.

Η οικονομική ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο του 2021 οφείλεται στην αύξηση όλων των συνιστωσών του ΑΕΠ, κυρίως η προσωπική κατανάλωση ως η μεγαλύτερη συνιστώσα της. Τα στοιχεία του DZS δείχνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 18,4% από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αφού μειώθηκαν κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 40,9%, λόγω της σημαντικής ανάκαμψης των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση συνέβαλε στην οικονομική ανάκαμψη και τη μεγάλη αύξηση της προσωπικής κατανάλωσης με την πολιτική διατήρησης θέσεων εργασίας, η οποία κράτησε σταθερή την αγορά εργασίας και συνεχίζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία επέτρεψε περαιτέρω αύξηση του μέσου μισθού, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Κροατίας το 2ο τρίμηνο είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται στο 13,2%. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7,7% από την ίδια περίοδο του 2020, ανέφερε η κυβέρνηση στη δήλωσή της./ibna