Οι πρώτοι 121 Αφγανοί έφτασαν στην Αλβανία

Οι πρώτοι 121 Αφγανοί έφτασαν στην Αλβανία

Xhaçka: Κάθε Αλβανός πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται πραγματικά υπερήφανος σήμερα

Το πρώτο αεροπλάνο με 121 Αφγανούς πολίτες έφτασε στο αεροδρόμιο του Rinas, συμπεριλαμβανομένων 11 μωρών, τα οποία υποβλήθηκαν αρχικά σε ατομική επεξεργασία δεδομένων.

Στη συνέχεια έφυγαν για τις ξενοδοχειακές δομές στο Δυρράχιο. Οι Αφγανοί πολίτες έγιναν δεκτοί από την Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Olta Xhaçka, την Πρέσβη των ΗΠΑ Yuri Kim, ηγέτες των Ενόπλων Δυνάμεων και της κρατικής αστυνομίας.

Το πρώτο αεροπλάνο από την Καμπούλ έφτασε σήμερα στον στρατιωτικό διάδρομο του αεροδρομίου Rinas, στις 3.20 π.μ.

Οι 121 Αφγανοί πολίτες έγιναν δεκτοί στο προσωρινό κέντρο υποδοχής, που δημιουργήθηκε στη στρατιωτική ζώνη χάρη στη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας του Κράτους. Το προσωρινό κέντρο υποδοχής επιθεωρήθηκε από την υπουργό Xhaçka, η οποία επαίνεσε την αποτελεσματική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, της κρατικής αστυνομίας, της συνοριακής αστυνομίας και των γιατρών και νοσηλευτών.

«Είναι πραγματικά μια πολύ συναρπαστική στιγμή. Αυτές ήταν πολύ έντονες μέρες, με πολλή δουλειά για τον συντονισμό μιας ανθρωπιστικής επιχείρησης σε χρόνο ρεκόρ. Αλλά πάνω απ’ όλα, αυτές ήταν πολύ δύσκολες μέρες, με μεγάλη ανησυχία για την τύχη των Αφγανών πολιτών που περιμένουμε σήμερα επειδή η κατάσταση ασφαλείας στην Καμπούλ έχει επιδεινωθεί πολύ», είπε η Xhaçka.

«Δυστυχώς, οι φρικτές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα(χτες), η τραγική απώλεια της ζωής περισσότερων από 60 αμάχων και των σωμάτων των Αμερικανών εταίρων μας, ήταν απόδειξη αυτού που μας προβλημάτισε, που προβλημάτισε όλους τους εταίρους. Βασικά ήταν ακριβώς ο φόβος τέτοιων επιθέσεων που μας ώθησε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για αυτούς τους πολίτες να έρθουν στην Αλβανία το συντομότερο δυνατό, όπου βρίσκονται μακριά από τον κίνδυνο και μακριά από τον φόβο για τη ζωή», συνέχισε.

«Μέρα με τη μέρα, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις, νέες δυσκολίες, νέα εμπόδια ως αποτέλεσμα της κατάστασης ασφαλείας. Γι’ αυτό σήμερα είμαι τόσο ανακουφισμένος που τελικά το πρώτο αεροπλάνο κατάφερε να προσγειωθεί φέρνοντας εδώ μια πρώτη ομάδα Αφγανών, ανδρών, γυναικών, παιδιών. Είναι πραγματικά μια συναρπαστική στιγμή γιατί κάθε άντρας, κάθε γυναίκα, κάθε παιδί που βλέπετε εδώ σήμερα, είναι μια ζωή που σώζεται από τη φρίκη του πολέμου και ένα καθεστώς που τους βλέπει ως εχθρούς που πρέπει να σκοτωθούν, να διωχθούν.

Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη σήμερα και κάθε Αλβανός πολίτης θα πρέπει να αισθάνεται πραγματικά περήφανος σήμερα, ότι για άλλη μια φορά, όπως κάναμε σε πολλές περιπτώσεις στην ιστορία μας, οι Αλβανοί δείχνουν ποιο είναι το πραγματικό πνεύμα αυτού του λαού, αλληλεγγύη, φιλοξενία, γενναιοδωρία.

Και όταν βλέπετε μια τέτοια επίδειξη αλληλεγγύης, όταν βλέπετε πώς η Αλβανία, η οποία δεν είναι πλούσια χώρα, δεν είναι χώρα με μεγάλες υλικές ή υλικοτεχνικές δυνατότητες, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην Αλβανία υπήρχαν περισσότεροι Εβραίοι μετά από πριν από τον πόλεμο, ή ότι οι Αλβανοί παρά τις οικονομικές συνθήκες μόνο 2 χρόνια μετά το κακό έτος 1997, κατάφεραν να στεγάσουν μισό εκατομμύριο Αδελφούς και Κοσσοβάρους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα πολέμου και εγκλημάτων ενός άλλου τρομοκρατικού καθεστώτος και δολοφόνων», είπε η Xhaçka.

«Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την παραδοσιακή φιλοξενία και την εμπιστοσύνη των Αλβανών, αλλά και μια ηθική υποχρέωση. Επειδή αυτοί οι Αφγανοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, κοινωνία των πολιτών, ανθρώπινα δικαιώματα ή γυναίκες ακτιβίστριες, ήταν για 20 χρόνια σύμμαχοί μας, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, πίστευαν στο όραμα ενός σύγχρονου Αφγανιστάν και διακινδύνευαν τα πάντα για να συνεργαστούν μαζί μας για να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα. Αυτό «ήταν υποχρέωση, επομένως, να μην εγκαταλείψουμε αυτούς τους συμμάχους στο έλεος των Ταλιμπάν, αλλά να κάνουμε ό, τι μπορούσαμε για να τους επιτρέψουμε να ξεφύγουν από τον κίνδυνο που επικρατούσε στη χώρα τους», είπε.

Η Αλβανία συμφώνησε να στεγάσει περίπου 4.000 Αφγανούς προσωρινά καθώς διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις μετανάστευσής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κάναμε τα πάντα για να τους καλωσορίσουμε και να τους προσφέρουμε τις καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η ομάδα που κατέβηκε σήμερα, η οποία είναι η πρώτη ομάδα, θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση στο Δυρράχιο. Ενώ περιμένουμε να περάσει η κορύφωση της σεζόν και να απελευθερωθούν οι δυνατότητες των ξενοδοχειακών δομών για τους υπόλοιπους, οι υπόλοιποι Αφγανοί που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες στους κοιτώνες του QS.

Έχουμε λάβει μέτρα για τα πάντα, για την επεξεργασία της τεκμηρίωσης και την εγγραφή, για τους ελέγχους και την υγειονομική περίθαλψη, για τα πακέτα υγιεινής, για τα τρόφιμα, τη μεταφορά και φυσικά την ασφάλεια.

Και σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δομές του κράτους που συνεργάζονται για να καταστήσουν δυνατή αυτή τη λειτουργία, επειδή η συνεργασία ήταν πραγματικά μεγάλη και καταφέραμε να οργανωθούμε πολύ αποτελεσματικά παρά το μικρό χρονικό διάστημα, τις περιορισμένες ευκαιρίες και τις προκλητικές διαστάσεις αυτής της επιχείρησης», κατέληξε η υπουργός Xhaçka./ibna