Ρουμανία: Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας

Ρουμανία: Συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας

Συνεδρίασε χθες, υπό την ηγεσία του Προέδρου Klaus Iohannis, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας (CSAT) και αποφάσισε να αναπτύξει 200 στρατιώτες στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ, για τουλάχιστον 6 μήνες, προκειμένου να βοηθήσει την εκκένωση και τη μεταφορά, από τις βάσεις στο Κουβέιτ και στο Κατάρ, Αφγανών υπηκόων, επειδή εργάστηκαν για αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η Ρουμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει, ιδίως μέσω ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών ταμείων, έργα για τη βελτίωση της κατάστασης των Αφγανών πολιτών στο Αφγανιστάν και των Αφγανών προσφύγων. Η συνεργασία με  παρόμοια  ευρωπαϊκά  θεσμικά  όργανα  θα ενισχυθεί, ιδίως με   τη FRONTEX, αλλά  και με γειτονικές χώρες που κινδυνεύουν να επηρεαστούν,   όπως   η   Ρουμανία, από πιθανά κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, η CSAT αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη Διυπουργική Επιτροπή Ένταξης   Προσφύγων και ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να αξιολογήσει επειγόντως τις δυνατότητες υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα, καθώς και τις δυνατότητες επέκτασής τους./ibna