Μαυροβούνιο: Η αποστολή του ΟΑΣΕ στηρίζει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Μαυροβούνιο: Η αποστολή του ΟΑΣΕ στηρίζει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο υποστήριξε την ΜΚΟ Safe Women’s House να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας της για επιζώντες από ενδοοικογενειακή βία και έμφυλη βία, παρέχοντας ένα προκατασκευασμένο σπίτι τον Ιούνιο του 2021. Πρόσφατα, επισκέφθηκε η Siv-Katrine Leirtroe, Acting Head of the Mission το καταφύγιο.

Οι κρατικές αρχές και οι σχετικές ΜΚΟ ανέφεραν αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία απαιτούσε αυξημένη στέγαση. Ως εκ τούτου, η Αποστολή ξεκίνησε διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα πιο επείγοντα ζητήματα σχετικά με τη στέγαση.

«Η ΜΚΟ Safe Women’s House είχε ήδη προσφέρει καταφύγιο, αλλά με ανεπαρκείς δυνατότητες. Η αποστολή υλοποίησε ένα έργο που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των καταφυγίων από 12 σε 17. Επιπλέον, η ΜΚΟ μπορεί τώρα να φιλοξενήσει γυναίκες με αναπηρία, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν», δήλωσε η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο σε δελτίο τύπου.

Κατά την επίσκεψή του στο καταφύγιο, η Leirtroesa είπε ότι η ενδοοικογενειακή βία και η έμφυλη βία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για κάθε κοινωνία και χρειάζεται μια συστημική προσέγγιση για την επίλυσή της. “Ωστόσο, όταν λαμβάνει χώρα βία, το να έχεις ένα ασφαλές μέρος για να φιλοξενήσεις επιζώντες είναι υψίστης σημασίας”, δήλωσε η Leirtroe.

Η Budislavka Mira Saveljić, Διευθυντής ΜΚΟ, ευχαρίστησε την Αποστολή για τη δωρεά και επεσήμανε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούν το σπίτι ως πρόσθετο καταφύγιο, φιλοξένησαν πέντε γυναίκες και τρία παιδιά, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας με αναπηρία. «Ονειρευόμαστε από καιρό ένα προκατασκευασμένο σπίτι, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν αναγκαιότητα. Χάρη στην αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο, το όνειρό μας έγινε τελικά πραγματικότητα », δήλωσε η Saveljić.

Εκτός από την υποστήριξη της Αποστολής, δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα με τίτλο ΟΑΕ για τους άνδρες για την ισότητα των φύλων στη Γραμματεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, ξεκινώντας μια φιλανθρωπική συγκέντρωση χρημάτων, ενώ η ΜΚΟ Safe Women’s House προσδιορίστηκε ως δικαιούχος. Τα κεφάλαια που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την επίπλωση του προκατασκευασμένου σπιτιού με εκπαιδευτικό περιεχόμενο για παιδιά, κεραμικά για την κουζίνα, κλινοσκεπάσματα, υλικό για επαγγελματικά εργαστήρια και μικρές οικιακές συσκευές.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην κοινωνία με μηδενική ανοχή στη βία με βάση το φύλο./ibna