Β -Ε: Οι μεγάλες αποστολές εμβολίων έφτασαν στη Β -Ε τις τελευταίες δύο ημέρες

Β -Ε: Οι μεγάλες αποστολές εμβολίων έφτασαν στη Β -Ε τις τελευταίες δύο ημέρες

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε την Τετάρτη την τελική αποστολή περισσότερων από 18.000 εμβολίων Pfizer κατά του Covid-19 μέσω της πλατφόρμας EU4Health της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Πέμπτη έλαβε 100.620 δόσεις του ίδιου παραγωγού μέσω του συστήματος COVAX.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από τον βοηθό υπουργό πολιτικών Dušan Kojić.

«Με τη συνοδεία της Διεύθυνσης Συντονισμού Αστυνομικών Σωμάτων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, έφτασαν στη χώρα 100.630 δόσεις Pfizer. Η ασφαλής και γρήγορη άφιξη των εμβολίων έχει σημασία, ειδικά στην περίπτωση του καθεστώτος θερμοκρασίας αυτού του παραγωγού », έγραψε ο Kojić στο Twitter την Πέμπτη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β -Ε ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η τελική παρτίδα 18.720 εμβολίων Pfizer/BioNTech που προμηθεύτηκε η Βοσνία -Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο επιχορήγησης 13,7 εκατομμυρίων ευρώ EU4Health έφτασε στο Σεράγεβο. «Αυτό φέρνει τον συνολικό αριθμό εμβολίων Pfizer/BioNTech που παραδόθηκαν για να βοηθήσουν τthη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στον αγώνα της κατά της πανδημίας Covid-19 στο πλαίσιο αυτής της επιδότησης EU4Health σε 214.110 δόσεις», δήλωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Από τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στο πλαίσιο του EU4Health για την υποστήριξη του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ απομένουν για την υποστήριξη περαιτέρω αγορά εμβολίων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και άλλες αρχές για τη διευκόλυνση περαιτέρω παραδόσεων.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της (Team Europe) έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής συνολικά 1.302.110 δόσεις εμβολίων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την προστασία από τον Covid-19. Αυτές οι δωρεές υποστηρίζουν τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη να ενισχύσει την εκστρατεία εμβολιασμού της και να αυξήσει τον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

Η σημερινή παράδοση εμβολίων είναι μέρος μιας δέσμευσης 650.000 χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ εμβολίων Pfizer/BioNTech που προορίζονται για την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Οι τελευταίες παρτίδες αυτού του πακέτου έφτασαν στους προορισμούς τους αυτήν την εβδομάδα. Η παράδοση αυτών των εμβολίων διευκολύνθηκε από τη Δημοκρατία της Αυστρίας, μέσω νομικών συμφωνιών με τον παραγωγό και τις αρχές της περιοχής./ibna