Κροατία: Ο Plenković συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair

Κροατία: Ο Plenković συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković συναντήθηκε με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Tony Blair στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη για να συζητήσουν μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις, κυρίως στο Αφγανιστάν, καθώς και την κρίση COVID-19, και τη μετασεισμική ανασυγκρότηση στην Κροατία, ανέφερε η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Ο Plenković και ο Blair, ο οποίος είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ινστιτούτου Tony Blair για την Παγκόσμια Αλλαγή, «συζήτησαν για τις παγκόσμιες συνθήκες, τη θέση της Κροατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις προκλήσεις ασφάλειας, τον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID-19 και συγκεκριμένα, τη σημασία της επίτευξης του υψηλότερου δυνατού παγκόσμιου ποσοστού εμβολιασμού», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Συζητήθηκαν επίσης τα σχέδια για την οικονομική ανάκαμψη της Κροατίας μετά την κρίση του κορωνοϊού και την ανοικοδόμηση των σεισμοπαθών περιοχών της με τη βοήθεια ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Ο Plenković ενημέρωσε τον Blair για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Κροατίας για την εξωτερική πολιτική το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν την ένταξη στο χώρο Schengen το 2022 και στη ζώνη του ευρώ το 2023.

Ο Blair παρουσίασε το έργο του Ινστιτούτου Tony Blair για την Παγκόσμια Αλλαγή, το οποίο συμβουλεύει τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Ερωτηθείς αν ο Blair θα είναι διαμεσολαβητής στις διαφορές με τις γειτονικές χώρες, ο Plenković την Πέμπτη είπε ότι δεν είναι προγραμματισμένο και ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε απλώς τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου του.

Ο Blair θα πραγματοποιήσει μια κεντρική ομιλία σε μια διήμερη ετήσια συγκέντρωση Κροατών διπλωματών σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την Κροατία, την ΕΕ και τον κόσμο, μετά την πτώση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και την αποτυχία της Δύσης να εκδημοκρατίσει τη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο./ibna