Σλοβενία: Ο Logar ευχαρίστησε τον Bartolo για την υποστήριξη για την ένταξη στο MED7

Σλοβενία: Ο Logar ευχαρίστησε τον Bartolo για την υποστήριξη για την ένταξη στο MED7

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar φιλοξένησε τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, τον Evarist Bartolo, σε επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία. Η επίσκεψη αποσκοπούσε στην εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε πολυμερές επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, συζητώντας τη δυνητική συμμετοχή της Σλοβενίας στην ομάδα των μεσογειακών χωρών και ανταλλάσσοντας απόψεις για άλλα επίκαιρα διεθνή θέματα. Οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ιδιαίτερα στη μετανάστευση και την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η Σλοβενία ​​και η Μάλτα διατηρούν άριστες και φιλικές σχέσεις σε όλους τους τομείς συνεργασίας και συνδέονται με την ένταξή τους στην ΕΕ, την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών και την περιοχή της Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις μεταναστευτικές ροές. Βρίσκεται κατά μήκος της ακτής, η Σλοβενία ​​θα συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα των μεσογειακών χωρών MED7, της οποίας η Μάλτα είναι επίσης μέλος. Ο υπουργός Logar ευχαρίστησε τον συνάδελφό του για την υποστήριξη της Μάλτας σχετικά με τις προσπάθειες της Σλοβενίας να ενταχθεί σε αυτήν την άτυπη ομάδα.

Ανέφεραν επίσης τις κοινές τους θέσεις για βασικά ζητήματα και τη μελλοντική λειτουργία της ΕΕ. Υποστήριξαν τον αποτελεσματικότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και συμφώνησαν ότι η Ένωση πρέπει να ενισχυθεί ως αξιόπιστος και αξιόπιστος εταίρος στη γειτονιά και τον κόσμο. Ο Υπουργός Logar εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να περιγράψει στον ομόλογό του τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί για την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη επί Σλοβενικής Προεδρίας. Έθιξαν επίσης τη διεύρυνση της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και άλλα επίκαιρα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη και συντονισμένη δράση των κρατών μελών της ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολιτικών μετατοπίσεων στη χώρα./ibna