Βουλγαρία: Χάνουν υποστήριξη τα κόμματα διαμαρτυρίας

Βουλγαρία: Χάνουν υποστήριξη τα κόμματα διαμαρτυρίας

Στη σύνθετη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Βουλγαρία, το κοινοβούλιο χάνει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των Βουλγάρων πολιτών, ενώ οι ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης κερδίζουν όλο και περισσότερη στήριξη.

Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία μιας εθνικής έρευνας, που χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από κοινού από την bTV και την Market Links την περίοδο 13-22 Αυγούστου, σε δείγμα 1.055 ενηλίκων στη χώρα με τις μεθόδους της άμεσης προσωπικής συνέντευξης και της διαδικτυακής έρευνας.

Έτσι, σε μόλις ένα μήνα γεμάτο σκάνδαλα, η πτώση της εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση είναι από 10% έως 13%, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση προσθέτει 3% και ήδη απολαμβάνει εμπιστοσύνη 54%.

«Οι Βούλγαροι πολίτες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες, τα κύματα της πανδημίας του COVID-19 ήταν ένας παράγοντας σε τέτοιες συμπεριφορές, αλλά τώρα, το τέταρτο κύμα έχει πολύ μικρότερο βάρος στη διαμόρφωση του κοινού αισθήματος, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πράγματι, έως και το 72% των ερωτηθέντων έδωσε αρνητική εκτίμηση για την ανάπτυξη της χώρας και είδαμε για τελευταία φορά παρόμοια επίπεδα κατά τη διάρκεια του σοβαρού κύματος COVID τον περασμένο Νοέμβριο και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020, που σημαδεύτηκαν από μεγάλες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

“Υπάρχει Τέτοιος Λαός”, “Δημοκρατική Βουλγαρία” και “Σήκω Όρθιος! Έξω η Μαφία”, οι τρεις πολιτικές δυνάμεις, που παρουσιάζονται ως εναλλακτική λύση στο προηγούμενο status quo, χάνουν την αξιοπιστία τους, με το κόμμα του Slavi Trifonov να αποτυγχάνει περισσότερο. Σε αυτό το υπόβαθρο, το GERB είναι σταθερό και το MRF και το BSP προσθέτουν ακόμη και υποστήριξη.

Οι συντάκτες της μελέτης συνοψίζουν ότι στις σημερινές εκλογές, μας περιμένει μια «πολύ διαφορετική Εθνοσυνέλευση»./ibna