Ρουμανία: Αντιδράσεις σε δηλώσεις του Προέδρου της Ουγγαρίας στη Σύνοδο του Κίεβου

Ρουμανία: Αντιδράσεις σε δηλώσεις του Προέδρου της Ουγγαρίας στη Σύνοδο του Κίεβου

Στη Σύνοδο Κορυφής για την Πλατφόρμα της Κριμαίας, ο Ούγγρος πρόεδρος Janos Ader είπε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είναι συγκρίσιμη με τη Συνθήκη του Τριανόν, η οποία επέτρεψε στη Ρουμανία να προσαρτήσει την Τρανσυλβανία, προκαλώντας έτσι ένα τραύμα στους Ούγγρους   πολίτες.

Ο πρωθυπουργός Florin Cîţu επιβεβαίωσε ότι «αυτή η δήλωση πρέπει να συζητηθεί στο Βουκουρέστι», προσθέτοντας ότι υπερασπίστηκε, στη Σύνοδο του Κίεβου, τα δικαιώματα της ρουμανικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Σε αντίδραση, ο πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), Ludovic Orban, θεώρησε ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν “εχθρικές” και αποτελούν “προσβολή προς τη Ρουμανία», η οποία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τις ρουμανικές   αρχές.

«Είναι μια πολεμική δήλωση, μια δήλωση που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα και έγινε σε ένα εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον.

Υπήρχε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα συζήτησης και η σύνδεση μεταξύ της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και μιας απόφασης που ελήφθη πρακτικά μετά τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε με βάση το διεθνές πλαίσιο που υπήρχε στο τέλος του πολέμου είναι μια προσβολή στη Ρουμανία», είπε ο Orban, στο τέλος της συνάντησης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανονικά μια τέτοια δήλωση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» από τις αρχές του Βουκουρεστίου./ibna