Η Κροατία θα αντιταχθεί στην παράνομη μετανάστευση, είπε ο Grlić Radman

Η Κροατία θα αντιταχθεί στην παράνομη μετανάστευση, είπε ο Grlić Radman

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman δήλωσε από τη Βουδαπέστη την Τετάρτη ότι «η Κροατία θα αντιταχθεί στην παράνομη μετανάστευση και ότι «πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των Αφγανών που βοήθησαν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και των Αφγανών προσφύγων που είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.»

«Ένα είναι το ερώτημα των ανθρώπων που βοήθησαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και των στρατιωτών μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους έχουμε κάποια υποχρέωση. Η άλλη πτυχή είναι οι πρόσφυγες που επιβαρύνουν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Κροάτης υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Szijjarto.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Ουγγαρίας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την κρίση στο Αφγανιστάν και τη μετανάστευση.

«Φυσικά, πρώτα από όλα, είναι προς το συμφέρον μας οι πρόσφυγες να αναπτυχθούν στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπου μπορούν να τους παρασχεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλειά τους», δήλωσε ο Grlić Radman.

«Το σίγουρο είναι ότι η Κροατία θα αντιταχθεί στην παράνομη μετανάστευση. Δεν θέλουμε το 2015 να επαναληφθεί ξανά», δήλωσε ο Κροάτης υπουργός.

«Το ζήτημα των προσφύγων πρέπει να οριστεί σε γενικό επίπεδο, επειδή είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Grlić Radman.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να δεχτούν προσωπικό της ΕΕ από το Αφγανιστάν, περίπου 500 ντόπιους, κυρίως μεταφραστές, υλικοτεχνικούς και τις οικογένειές τους. Η Κροατία θα δεχθεί 20 άτομα και η Ουγγαρία δεν θα λάβει κανένα μέχρι στιγμής.

Στη συνάντηση, εκτός από το αφγανικό ζήτημα, συζητήθηκαν και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η πανδημία Covid-19 δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις ούτε στις οικονομικές μας σχέσεις, κάτι που είναι εμφανές στη σταθερή τάση του εμπορίου και ο τουρισμός λειτούργησε πολύ καλά φέτος παρά τους διάφορους περιορισμούς», δήλωσε ο Grlić Radman.

Ο Κροάτης υπουργός χαίρεται που «η Ουγγαρία αναγνώρισε την Κροατία ως ασφαλή προορισμό διακοπών όπως πάντα» και πρόσθεσε ότι τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι Ούγγροι τουρίστες επισκέφθηκαν την Κροατία από ό, τι ολόκληρο το περασμένο έτος. Πιστεύει ότι αυτή η τάση συνεχίστηκε τον Αύγουστο.

Ο Κροάτης υπουργός ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τη Βουδαπέστη για τη βοήθειά της μετά τον σεισμό στην κομητεία Sisak-Moslavina στα τέλη Δεκεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση με τον Szijjarto, ο Grlić Radman θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Ούγγρων πρεσβευτών./ibna