Β -Ε: Ο αριθμός των κατηγοριών για υποθέσεις διαφθοράς μειώθηκε στο μισό

Β -Ε: Ο αριθμός των κατηγοριών για υποθέσεις διαφθοράς μειώθηκε στο μισό

Το 2020, ο αριθμός των κατηγοριών για διαφθορά μειώθηκε σχεδόν στο μισό στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και ο αριθμός των ετυμηγοριών μειώθηκε κατά 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Διαφάνεια στη Β -Ε σε διαδραστικό χάρτη που διώκει τη διαφθορά.

Όπως ανέφεραν στη δήλωση, τα ήδη καταστρεπτικά στατιστικά στοιχεία της καταπολέμησης της διαφθοράς επιδεινώθηκαν περαιτέρω το έτος της πανδημίας και επεξεργάστηκαν κυρίως μικρές περιπτώσεις διαφθοράς.

Αυτό αποδεικνύεται, λένε, από το γεγονός ότι έως και 66,6 % των καταδικαστικών αποφάσεων διαφθοράς κατέληξαν σε ποινές αναστολής, δικάστηκαν χαμηλότερα στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς παρέμειναν και πάλι ανεπεξέργαστα.

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι η έναρξη ερευνών και ο «σχηματισμός υποθέσεων» στις εισαγγελικές αρχές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μέσο δυσφήμησης των πολιτικών αντιπάλων.

Σε ολόκληρο το εισαγγελικό σύστημα, μόνο η Εισαγγελία της Β -Ε αύξησε τον αριθμό των κατηγορημάτων και των αποφάσεων που ελήφθησαν, κάτι που δεν ήταν δύσκολο γιατί το 2019 είχαν μόνο τέσσερα κατηγορητήρια και μία τελική ετυμηγορία όπου ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Το 2020, κατατέθηκαν 11 κατηγορίες και εκδόθηκαν μόνο τέσσερις τελεσίδικες ετυμηγορίες στις υποθέσεις τους, εκ των οποίων οι τρεις ολοκληρώθηκαν με φυλάκιση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν δημόσια, οι πιο ηχηρές είναι οι δύο ετυμηγορίες εναντίον των τελωνειακών υπαλλήλων που έλαβαν δωροδοκία στο συνοριακό πέρασμα Gradiška και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους έκαστος.

Άλλες εισαγγελικές αρχές διορθώνουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα καταστρεπτικά στατιστικά διώκοντας μικρομεσαία ή μεσαίου μεγέθους διαφθορά, οπότε το Ειδικό Τμήμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Οργανωμένων και Σοβαρών Μορφών Οικονομικού Εγκλήματος στη Σερβική Δημοκρατία, το οποίο θα πρέπει να διώξει μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς, κατέθεσε μόνο έξι κατηγορίες πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν στον ιστότοπο, ένας αναφέρεται σε καθηγητή σε ιδιωτική σχολή που έλαβε δωροδοκία και ένας σε επιθεωρητές της Φορολογικής Διοίκησης της Σερβικής Δημοκρατίας που κατηγορούνται για το ίδιο έγκλημα, ανέφερε η Διεθνής Διαφάνεια στη Β -Ε.

Οι εισαγγελείς των καντονιών στη Ομοσπονδία Β -Ε μείωσαν τον αριθμό των κατηγοριών κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό, και σύμφωνα με όσα είπαν στο κοινό, ένα μεγάλο μέρος τους αφορά εγκλήματα διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ των υποθέσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλή διαφθορά σε ολόκληρη τη Β-Ε, ένα κατηγορητήριο κατατέθηκε πέρυσι εναντίον του Πρωθυπουργού της Ομοσπονδίας της Β-Ε Fadil Novalić και των συνεργατών του στην υπόθεση Respirators και του πρώην Πρωθυπουργού της Una-Sana Canton. Ο Hamdija Lipovača κατηγορήθηκε και πάλι ότι πλήρωσε λογαριασμό κόμματος με 5.000 BAM δημόσιου χρήματος.

Η Διαφάνεια σημειώνει ότι λόγω της συνολικής κατάστασης, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο των δικαστικών ιδρυμάτων μειώνεται και από το 2016, ο αριθμός των κατατεθειμένων ποινικών κατηγοριών μειώνεται συνεχώς./ibna