Σλοβενία: Η ΕΕ προειδοποιεί τη Σλοβενία ​​σχετικά με την υποχρέωση βοήθειας των προσφύγων από το Αφγανιστάν

Σλοβενία: Η ΕΕ προειδοποιεί τη Σλοβενία ​​σχετικά με την υποχρέωση βοήθειας των προσφύγων από το Αφγανιστάν

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η Ένωση και οι χώρες που έχουν λάβει μέρος στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έχουν καθήκον να φροντίσουν τους Αφγανούς που κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mamer την Τρίτη όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Janez Janša.

Σε ανάρτηση στο Twitter την Κυριακή, ο Janša έγραψε ότι η ΕΕ «δεν θα ανοίξει κανέναν «ανθρωπιστικό» ή μεταναστευτικό διάδρομο στο Αφγανιστάν» ούτε θα επιτρέψει την επανάληψη του 2015. «Θα βοηθήσουμε μόνο άτομα που μας βοήθησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της ΕΕ που προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορά μας ».

Ο Mamer αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen ότι «η ΕΕ, καθώς και όλες οι χώρες που έχουν συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, έχουν καθήκον να φροντίζουν τους ανθρώπους που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω της νέας κατάστασης, στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστές και δικηγόροι και γενικά γυναίκες και νεαρά κορίτσια ».

Όταν μιλάμε για τη δημιουργία καναλιών και ευκαιριών επανεγκατάστασης για τους Αφγανούς που βρίσκονται στις συγκρούσεις, «μιλάμε για αυτές τις ομάδες», είπε ο Mamer στην ερώτηση του STA αν η στάση του Janša αντιστοιχεί σε αυτή της Επιτροπής.

Ο Mamer τόνισε επίσης τις προσπάθειες που θα χρειαστούν για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Αφγανοί που έχουν εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Προκειμένου να επιτραπεί αυτό, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη συνεργασίας με χώρες της περιοχής, είπε.

Απαντώντας στην ανάρτηση της Janša στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli είπε την Κυριακή ότι «δεν είναι για την τρέχουσα προεδρία του Συμβουλίου να πει τι θα κάνει η ΕΕ». Κάλεσε τον Janša να συζητήσει το θέμα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ώστε να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Η στάση του Janša λέγεται ότι υποστηρίζεται από δύο μόνο μέλη της ΕΕ – την Ουγγαρία και την Αυστρία, ανέφερε τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) τη Δευτέρα.

Τα περισσότερα από τα άλλα κράτη μέλη και ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα ήθελαν να αποτρέψουν την επανάληψη του μεταναστευτικού κύματος του 2015, αλλά είναι ταυτόχρονα έτοιμοι να διευρύνουν τον κύκλο των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, επικαλούμενοι την ηθική ευθύνη και τις δεσμεύσεις του προγράμματος επανεγκατάστασης.

Η Σλοβενία ​​είναι εν τω μεταξύ πρόθυμη να δεχτεί τους Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με τους Σλοβένους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, καθώς και άλλους πέντε, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Anže Logar./ibna