Μαυροβούνιο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατάσταση

Μαυροβούνιο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατάσταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) εξέφρασαν «ανησυχία για την όξυνση της ρητορικής» σε σχέση με την ενθρόνιση του Μητροπολίτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Joanikije στο Cetinje και κάλεσαν όλους στο Μαυροβούνιο να εργαστούν για την μείωση των εντάσεων.

«Ενθαρρύνουμε τις αρχές του Μαυροβουνίου και τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συνεργαστούν στενά για τον τόπο ενθρόνισης του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Joanikije και η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα», ανέφερε ανώνυμα εκπρόσωπος του State Department, σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη σταθερότητα στο Μαυροβούνιο υπό το φως των αυξανόμενων εθνοτικών εντάσεων ενόψει της προγραμματισμένης ενθρόνισης του Joanikije στο Cetinje και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το State Department εκτίμησε επίσης ότι το Μαυροβούνιο «έχει αναγνωριστεί από καιρό ως μια διαφορετική και ανεκτική χώρα» και ότι όλοι οι «πολίτες πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να σεβαστούν αυτήν την περήφανη παράδοση».

«Καλούμε όλους, πολίτες, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να εργαστούν για να μειωθούν οι εντάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του State Department.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Cetinje. Ο Milan Knežević, ένας από τους ηγέτες του DF, δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου υπό τη μορφή κατευθυντήριων γραμμών και συμπερασμάτων, τα οποία θα παρουσιαστούν στον Joanikije.

Εκτίμησε ότι η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στο Μαυροβούνιο είναι πολύ περίπλοκη και ότι θα αναλυθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Tanjug.

«Ελπίζω ότι θα δημιουργηθούν όλες οι νομικές προϋποθέσεις και οι προϋποθέσεις ασφάλειας για να γίνουν όλα με ειρήνη και ότι όλοι όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν θα το πράξουν σύμφωνα με το νόμο, και όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στο Cetinje θα το κάνουν με εγγύηση ότι θα είναι ασφαλείς», είπε ο Knežević./ibna