Τουρκία: Τα αποθεματικά Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνούν τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια

Τουρκία: Τα αποθεματικά Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνούν τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι το υπόλοιπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο τώρα είναι ελλειμματικό, πρόκειται να καταλήξει σε πλεόνασμα σύντομα

Τα αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεπεράσουν τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια όταν ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς συναλλαγές, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Τα επίσημα αποθέματα της τράπεζας μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan στη συνάντηση επαρχιακών αρχηγών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επίσημα αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ανήλθαν σε 97,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ο Erdogan είπε: «Το 2019 καταφέραμε να μετατοπίσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο επί χρόνια ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας, σε πλεόνασμα. Σύντομα θα ξαναδούμε το ίδιο στο τραπέζι».

Το κενό τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διαμορφώθηκε στα 1,127 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, μειωμένο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύντομα, μετά από μια πτώση ειδικά λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας θα ξεπεράσει τα τρισεκατομμύριο σε δολάρια, είπε ο πρόεδρος.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας στις τρέχουσες τιμές ήταν στα 5,1 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 717,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο./ibna