Κροατία: Ο εμβολιασμός συνεχίζεται στα σχολεία

Κροατία: Ο εμβολιασμός συνεχίζεται στα σχολεία

Ο εθελοντικός εμβολιασμός κατά του COVID-19 για μαθητές θα ξεκινήσει πιθανότατα με αποφοίτους λυκείου και σε επαγγελματικά σχολεία όπου οι μαθητές παρακολουθούν συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση και έτσι έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερο αριθμό άλλων ατόμων, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Večernji List.

Οι συνεδριάσεις για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, μετά τις οποίες θα γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις.

Ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών κατά του COVID-19 ξεκίνησε στην Κροατία τον Ιούνιο, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τα εμβόλια για παιδιά και νέους στα τέλη Μαΐου. Αρχικά, κάλυπτε παιδιά που κινδύνευαν λόγω χρόνιων παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων.

Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών παρενεργειών, δήλωσε ο Δρ Goran Tešović από το Νοσοκομείο Fran Mihaljević του Ζάγκρεμπ για τις λοιμώδεις νόσους, προσθέτοντας ότι είναι δικαιολογημένο να προσφέρεται εμβολιασμός σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ο καθηγητής Nenad Ban, μοριακός βιολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH), είπε ότι ο εφηβικός πληθυσμός που μπορεί να εμβολιαστεί αντιπροσωπεύει μόλις το τρία έως πέντε τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού και, επομένως, ο εμβολιασμός του δεν θα έχει καθοριστικό ρόλο. στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της μόλυνσης, ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ευθύνη για τον εμβολιασμό ανήκει στους ενήλικες.

Ταυτόχρονα, το Κροατικό Νοσηλευτικό Συμβούλιο (HKMS) κάλεσε ξανά τα μέλη του να εμβολιαστούν κατά του COVID-19, σημειώνοντας ότι το τρέχον ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των νοσηλευτών του 71% δεν ήταν ικανοποιητικό.

«Οι νοσηλευτές, όπως και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, πρέπει να είναι υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό τους, τις οικογένειές τους καθώς και τους ασθενείς που φροντίζουν», δήλωσε ο πρόεδρος του HKMS Mario Gazić, καλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν.

Τόνισε ότι ήταν προφανές ότι η πρόσθετη εκπαίδευση σχετικά με τον εμβολιασμό ήταν απαραίτητη για τους νοσηλευτές.

«Ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την επιδημία που η Κροατία μάχεται εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προλαμβάνει πιο δύσκολες μορφές της νόσου, την ανάγκη για υποβοηθούμενο αερισμό και θάνατο”, δήλωσε ο Mario Gazić.

Όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ιατρικών ιδρυμάτων, το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων του Ζάγκρεμπ έχει το υψηλότερο ποσοστό, άνω του 90%, όπως και το Νοσοκομείο Παίδων στο Ζάγκρεμπ και τα νοσοκομεία στη Nova Gradiška και Varaždinske Toplice.

Περίπου 8.000 νοσηλευτές μολύνθηκαν με COVID-19 και αναμένουν να πάρουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ανέφερε το HKMS./ibna