Σλοβενία: Ο Pahor υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας

Σλοβενία: Ο Pahor υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Borut Pahor, παραβρέθηκε τη Δευτέρα στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας στο Κίεβο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky. Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας.

Ο Pahor υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ενώ ζήτησε έναν πιο αφοσιωμένο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος εξέφρασε υποστήριξη για τις διεθνείς προσπάθειες για διαρκή ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία με βάση τη συμφωνία του Minsk και τη λεγόμενη φόρμουλα του Steinmeier.

Στην εκδήλωση τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Zelensky παρασημοφόρησε με το μετάλλιο του Τάγματος του Πρίγκιπα Γιάροσλαβ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Borut Pahor.

«Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται σε περιόδους αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Το βλέπω ως ένα εξέχον βήμα για την υποστήριξη των κοινών προσπαθειών για τη διατήρηση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας ψηλά στη διεθνή ατζέντα. Μαζευτήκαμε εδώ για να επιδείξουμε συλλογική ευθύνη και να πούμε στον κόσμο ότι νοιαζόμαστε, ότι τα γεγονότα του 2014 δεν ξεχνιούνται.

Η Σλοβενία ​​συμμερίζεται την ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο και υπενθυμίζει στη Ρωσική Ομοσπονδία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού, ανθρωπίνου δικαιώματος και του θαλάσσιου δικαίου.

Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την Κοινή Δήλωση των Συμμετεχόντων της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Pahor στην ομιλία του.

Επαίνεσέ την Ουκρανία για τη δέσμευσή της και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον δρόμο και ενθαρρύνει τις αρχές να επιταχύνουν το ρυθμό μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

«Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας ότι η Σλοβενία ​​έχει δεσμευτεί για μια ισχυρή συνεργασία με την Ουκρανία στο μεταρρυθμιστικό της δρόμο. Είμαστε υπερήφανοι που συνεισφέρουμε πολύτιμη εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη στη μεταρρύθμιση της αποκέντρωσης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε », δήλωσε ο Pahor./ibna