Συνταγματική κρίση αν δεν ψηφισθεί έγκαιρα η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών

Συνταγματική κρίση αν δεν ψηφισθεί έγκαιρα η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών

Η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου και πρώην βουλευτής Ekaterina Mihaylova προέβλεψε, σε συνέντευξή της στην Βουλγαρική εθνική τηλεόραση BNT, ότι θα δημιουργηθεί συνταγματική κρίση σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν ψηφίσουν έγκαιρα την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια, η λογική του Συντάγματος είναι τέτοια ώστε οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές να μην γίνονται ταυτόχρονα, καθώς τα δύο θεσμικά όργανα έχουν συσταθεί με διαφορετικούς όρους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει απαγόρευση ταυτόχρονης διεξαγωγής τους.

Η καθηγήτρια ήταν κατηγορηματική ότι η ακρόαση του Γενικού Εισαγγελέα στις επιτροπές της Εθνοσυνέλευσης δεν είναι αντισυνταγματική, αν και ο Ivan Geshev έχει παραπέμψει το ζήτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης της Εισαγγελίας από το Δικαστικό Σύστημα, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αυτονομία και λογοδοσία.

Τη συζήτηση για την διεξαγωγή διπλών εκλογών άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev πριν δυο μέρες, όταν και δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν μαζί Προεδρικές και νέες Κοινοβουλευτικές εκλογές, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τη σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των Προεδρικών εκλογών δεν έχει καθοριστεί ακόμα, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2021./ibna