Μαυροβούνιο: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σταθερή

Μαυροβούνιο: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σταθερή

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Zdravko Krivokapić, πραγματοποίησε σήμερα τη δεύτερη συνεδρίασή του, στην οποία αναλύθηκε διεξοδικά η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας. Κατά τη συνεδρίαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι τακτική, σταθερή και ειρηνική.

Εκπρόσωποι του τομέα πληροφοριών και ασφάλειας ενημέρωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με τις εκτιμήσεις κινδύνου ασφαλείας σε σχέση με τις ανακοινωμένες δημόσιες συγκεντρώσεις. Το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας θα πρέπει να εντείνουν τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του έργου τους, στις δημόσιες συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινωθεί.

«Το επόμενο διάστημα, το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εντατικά τις εκτιμήσεις κινδύνου από το πεδίο των εργασιών του τομέα πληροφοριών και ασφάλειας και στη βάση αυτή θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές και συμπεράσματα. Το Συμβούλιο απευθύνει δημόσια έκκληση σε όλους τους παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής σκηνής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Μαυροβούνιο, να συμβάλουν στην ηρεμία των εντάσεων, στο πλαίσιο των ανακοινωθέντων δημόσιων συγκεντρώσεων», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση συγκλήθηκε την επομένη των μεγάλων διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στο Cetinje ενάντια στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Joanikije σε εκείνη την πόλη. Εδώ και αρκετές ημέρες, αυτό το θέμα δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της κανονικά μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου. Ο μητροπολίτης Joanikije εξελέγη μετά το θάνατο του μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Amfilohije.

Η ενθρόνιση του Joanikije ως μητροπολίτη έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου στο Cetinje, αλλά η Πατριωτική Συμμαχία Komitas του Μαυροβουνίου (komita – Μαυροβούνιος εθνικιστής) αντιτίθεται. Σήμερα, σε δελτίο τύπου, είπαν στον Joanikije ότι «δεν θα είναι ποτέ ο μητροπολίτης των Μαυροβουνίων και οι Μαυροβούνιοι δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη δικαιοδοσία του με τίποτα, η Εκκλησία της Σερβίας, η οποία «σερβίζει» στους Μαυροβούνιους για 30 χρόνια, μας έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό που δεν μπορεί να το διορθώσει ποτέ ξανά! »

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dritan Abazović, οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας Sergej Sekulović και Olivera Injac, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Dejan Vukšić και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας Milan Knežević από το DF παρευρέθηκαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας./ibna