Κροατία: Ο Plenković στο Κίεβο προσέφερε βοήθεια στην αφαίρεση των ναρκών ξηράς

Κροατία: Ο Plenković στο Κίεβο προσέφερε βοήθεια στην αφαίρεση των ναρκών ξηράς

Η Κροατία προσφέρει στην Ουκρανία την εμπειρία της στην ειρηνική επανένταξη των κατεχόμενων περιοχών και επίσης βοήθεια στην απομάκρυνση των ναρκών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Denys Shmyhal στο Κίεβο.

Η Κροατία υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και διαθέτει συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης να επανενταχθεί ειρηνικά στις κατεχόμενες περιοχές της, είπε ο Plenković.

Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990, ο Plenković τόνισε το γεγονός ότι η ειρηνική επανένταξη της Κροατίας στην περιοχή του Δούναβη «ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τον ΟΗΕ ποτέ, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Πρόσθεσε ότι η Κροατία βοηθά ήδη την Ουκρανία με την εμπειρία της στην αντιμετώπιση των θεμάτων και των αναγκών των βετεράνων πολέμου και δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει το Ζάγκρεμπ τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την απομάκρυνση των ναρκών. Έχουμε εταιρείες εξειδικευμένες στον τομέα της εξόρυξης και είμαστε πρόθυμοι να θέσουμε τη βοήθειά μας στη διάθεση των ουκρανικών αρχών, είπε.

Ο Plenković έφτασε στο Κίεβο την Κυριακή για να συμμετάσχει στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη της Πλατφόρμας της Κριμαίας πέρυσι, είπε πρόσφατα ότι η πλατφόρμα είχε σκοπό να αντιμετωπίσει το ζήτημα της στρατικοποίησης αυτής της χερσονήσου, την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Ουκρανών που είναι πολιτικοί κρατούμενοι και να εξετάσει το καθεστώς των Τατάρων της Κριμαίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Shmyhal ευχαρίστησε τον Plenković για όλη την υποστήριξή του στην Ουκρανία στο ταξίδι της προς την Ευρώπη.

Η Κροατία είναι υπέρμαχος του ευρωπαϊκού ταξιδιού της Ουκρανίας και βοηθά το Κίεβο στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και στις διαδικασίες που προβλέπονται από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Ο Shmyhal κάλεσε επίσης τον Plenković να επισκεφθεί την Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο.

Ο Plenković ευχαρίστησε την Ουκρανία για τη βοήθειά της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κροατία το 2020 και την απομάκρυνση Κροατών υπηκόων από το Αφγανιστάν./ibna