Σλοβενία: Μικρότερη η υποστήριξη στην κυβέρνηση Janša στην τελευταία δημοσκόπηση

Σλοβενία: Μικρότερη η υποστήριξη στην κυβέρνηση Janša στην τελευταία δημοσκόπηση

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Mediana για τον εμπορικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό POP TV υποστηρίζουν το έργο της κυβέρνησης Janez Janša, το οποίο ποσοστό αποτελεί τη χαμηλότερη υποστήριξη σε αυτή την ερώτηση. Το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού, οι Δημοκρατικοί (SDS), συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των κομμάτων, ακολουθούμενο από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SD).

Ενώ το 27,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το υπουργικό συμβούλιο, τα δύο τρίτα ή 63,9% είναι αντίθετα και το 8,6% είναι αναποφάσιστοι, όπως δείχνει η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 714 ερωτηθέντων αυτόν τον μήνα.

Αν και παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα, το SDS έχασε μερικούς ψηφοφόρους, καθώς η υποστήριξή του μειώθηκε σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 16,1%. Το SD στη δεύτερη θέση έχασε επίσης κάποιο έδαφος, πηγαίνοντας από 11,7% σε 11,1%.

Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη για την αντιπολιτευόμενη Αριστερά αυξήθηκε κατά 0,8 της εκατοστιαίας μονάδας στο 8,8%.

Η λίστα Marjan Šarec (LMŠ) συνεχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, πηγαίνοντας από 7,9% σε 5,6%.

Αντίθετα, ο συνασπισμός Νέα Σλοβενία ​​(NSi) είδε την υποστήριξή του να αυξάνεται από 4,2% σε 5,6%.

Την πρώτη πεντάδα ακολουθεί το Κόμμα Alenka Bratušek (SAB), του οποίου η υποστήριξη αυξήθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,1%, οι Πειρατές με 2,5% και οι Πράσινοι με 2%.

Όλα τα άλλα κόμματα απολαμβάνουν την υποστήριξη μικρότερη από 1% των ερωτηθέντων.

Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες είναι αναποφάσιστος (23,3%) και ένας στους δέκα δεν θα ψηφίσει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Λίγο κάτω από το 3% των ερωτηθέντων δεν αποκάλυψαν τις κομματικές προτιμήσεις τους.

Η ευρωβουλευτής Ljudmila Novak (EPP/NSi) ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών πολιτικών από την τρίτη θέση τον περασμένο μήνα. Ακολουθεί ο αγαπημένος του περασμένου μήνα, ο Πρόεδρος Borut Pahor και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Igor Zorčič. Ο πρωθυπουργός Janez Janša κατέλαβε την 15η θέση, ενώ η υπουργός Παιδείας Simona Kustec βρίσκεται στο τέλος της λίστας./ibna