Βουλγαρία: Αυξημένη η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας

Βουλγαρία: Αυξημένη η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας

Αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων καταγράφεται από τη Συνοριακή Αστυνομία – Elhovo, στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, κάθε μέρα από 100 έως 200 άτομα προσπαθούν να εισέλθουν στη Βουλγαρία και δεν τους επιτρέπεται η είσοδός στο έδαφος της Βουλγαρίας. Είναι κυρίως από το Αφγανιστάν και λιγότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και άλλα κράτη. Η πρόβλεψή είναι για αισθητή αύξηση του αριθμού τους.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev επισκέφθηκε τον μεθοριακό σταθμό «Kapitan Andreevo» στα σύνορα με την Τουρκία και το Τριμερές Κοινό Κέντρο Επαφής Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας, που βρίσκεται στον μεθοριακό σταθμό και που ιδρύθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ο ίδιος ενημερώθηκε επί τόπου σχετικά με τα μέτρα Που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των ενισχυμένων μεταναστευτικών πιέσεων. Ο Πρόεδρος έκανε γύρο δια ξηράς και αέρα των βουλγαροτουρκικών συνόρων.

«Οι μεταναστευτικές πιέσεις αυξάνονται και αυτό είναι εξηγήσιμο, γιατί οι Ταλιμπάν αποκαθιστούν τον έλεγχό τους στο Αφγανιστάν. Ο κίνδυνος για μας αναπόφευκτα αυξάνεται. Πρέπει να εργαζόμαστε και με την ΕΕ για πιο σοβαρή δέσμευση της Frontex και για εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της ΕΕ σε περίπτωση ενισχυμένων μεταναστευτικών πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και βεβαίως, με συνεχή διάλογο με την Τουρκία», δήλωσε ο Radev./ibna