Κροατία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της συγχρηματοδότησης του παρεκκλησίου στη Βηθλεέμ

Κροατία: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της συγχρηματοδότησης του παρεκκλησίου στη Βηθλεέμ

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κροατίας επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός παρεκκλησίου στη Βηθλεέμ με 3,3 εκατομμύρια κούνα, καλώντας την να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ανακατασκευή σπιτιών στην σεισμόπληκτη περιοχή της Μπάνια, ενώ το κόμμα GLAS χαρακτήρισε την απόφαση σκανδαλώδη.

«Σε μια εποχή που το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται υπό πίεση, όταν η μετασεισμική ανοικοδόμηση στο Ζάγκρεμπ και στην Μπάνια καθυστερεί και οι άνθρωποι δεν έχουν βασικές προϋποθέσεις για κανονική διαβίωση, ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί προτεραιότητα τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας», δήλωσε η πολιτικός γραμματέας του SDP και βουλευτής η Mirela Ahmetovic.

Καλώντας την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που προορίζονται για το παρεκκλήσι για την ανοικοδόμηση δώδεκα σπιτιών στην Μπάνια ή την αγορά ακριβών φαρμάκων για παιδιά που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες, η Ahmetovic σημείωσε ότι η Καθολική Εκκλησία λαμβάνει περίπου 300 εκατομμύρια κούνα από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως συν δωρεές από τοπικές κυβερνητικές μονάδες.

Ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το GLAS, περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης ως σκανδαλώδη, σημειώνοντας ότι η Κροατία δεν διέθετε επαρκή αριθμό μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, γι ‘αυτό και ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο έπρεπε να περιμένουν τη θεραπεία έως και τρεις μήνες.

«Η κυβέρνηση του Andrej Plenkovic επέλεγε πάντα τις προτεραιότητές της με σύνεση, συμπεριλαμβανομένης αυτής της περιόδου. Οι πελάτες τους και η Εκκλησία που φέρνει ψήφους είναι πρώτοι και αν κάτι περισσεύει, οι πολίτες παίρνουν αυτό που πραγματικά χρειάζονται», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Η βουλευτής του GLAS Anka Mrak-Taritaš πρότεινε στο κοινοβούλιο να αγοράσει η κυβέρνηση τρία νέα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, με το ένα να κοστίζει 5 εκατομμύρια κούνα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 3,375 εκατομμύρια κούνα (450.000 ευρώ) για την κατασκευή ενός κροατικού παρεκκλησίου στη Βηθλεέμ και έτσι ικανοποίησε το αίτημα των συμβατικών Φραγκισκανών στο Ζάγκρεμπ.

Το παρεκκλήσι θα χτιστεί στο Shepherd’s Field στη Βηθλεέμ για να τιμήσει τους Κροάτες αγίους και τους Κροάτες που έχουν ευλογηθεί.

Ο ιερέας Sandro Tomašević, κληρικός στη Βασιλική της Γέννησης στη Βηθλεέμ, δήλωσε στη ΗΙΝΑ ότι είναι ευχαριστημένος με την απόφαση της κυβέρνησης και χαρακτήρισε το σχέδιο της Κροατίας να χτίσει το παρεκκλήσι ως ένα από τα έξι έθνη που το έκανε στη Βηθλεέμ ως μεγάλη επιτυχία.

«Είναι σπουδαίο πράγμα για ολόκληρη την πατρίδα, ιδιαίτερα για τους πιστούς και τους προσκυνητές μας», είπε ο ιερέας./ibna