Β -Ε: Ο Dodik επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την άρνηση της γενοκτονίας

Β -Ε: Ο Dodik επιβεβαίωσε ότι κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την άρνηση της γενοκτονίας

To μέλος της Σερβίας στην Προεδρία της Β -Ε, Milorad Dodik επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο Mostar ότι κλήθηκε για ανάκριση στην Εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σχετικά με αυτό που αποκάλεσε «δήθεν άρνηση γενοκτονίας».

«Είμαι ο άνθρωπος με τις περισσότερες αναφορές που κατατέθηκαν εναντίον μου. Τις προάλλες ήρθαν κάποιοι να ελέγξουν τη δήλωσή μου από πέρυσι ότι η σχολική χρονιά δεν θα ξεκινούσε στις 28 αλλά στις 2. Κάποιος προσβλήθηκε από αυτό, και τώρα, πρέπει να πάω να δώσω μια δήλωση σχετικά με αυτό. Άνθρωποι από την Εισαγγελία ήρθαν σήμερα για να με ρωτήσουν σχετικά με την υποτιθέμενη άρνησή μου για γενοκτονία », δήλωσε ο Dodik μετά τη συνάντησή του με Σέρβους εκπροσώπους σε εκείνη την πόλη.

Η πρόσκληση έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου ο πρώην πλέον Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε, Valentin Inzko, επέβαλε τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα της Β-Ε για την απαγόρευση της άρνησης της γενοκτονίας. Ο Dodik αντιτάχθηκε σθεναρά στις τροπολογίες και η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας κήρυξε άκυρη την απόφαση του Inzko.

Πρόσθεσε ότι αγωνίζεται επειδή ορισμένοι θέλουν ξένους που επιβάλλουν νόμους ανεξάρτητα από το περιεχόμενο αυτών των νόμων, αλλά ότι είναι προφανές ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση στη Β -Ε.

«Εμείς, οι Σέρβοι, δεν είμαστε υπηρέτες και δεν θέλουμε ξένους που θα αποφασίζουν για εμάς. Αν είναι εδώ, τότε δεν μπορεί να επιβάλλει νόμους όπως θέλει. Φυσικά, όλα στην Ομοσπονδία της Β-Ε συνοψίζονται στην ιστορία της γενοκτονίας, αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για το γεγονός ότι ένας μη εκλεγμένος αλλοδαπός δεν μπορεί να επιβάλει νόμους, ούτε καν σύμφωνα με τις δυνάμεις της Βόννης», δήλωσε ο Dodik.

Ο Dodik είναι ισχυρός αντίπαλος της παρουσίας του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β -Ε, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα και έχει ανατεθεί από την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton με ειδικές εξουσίες να επιβάλλει νόμους και να απολύει υπαλλήλους.

Όσον αφορά τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, Christian Schmidt, ο Dodik είπε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος που διορίστηκε έτσι ταιριάζει στους Βόσνιους, αλλά ότι οι Σέρβοι δεν θα δεχτούν ένα τέτοιο άτομο.

«Θα μπορούσαμε ίσως να πιούμε έναν καφέ μαζί του, αλλά μόνο σαν να ήταν ο πρώην υπουργός γεωργίας που υποσχέθηκε να κάνει κάτι για τη Β -Ε αλλά δεν το έκανε», είπε ο Dodik./ibna