Η Σλοβενία ​​απαγόρευσε τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα

Η Σλοβενία ​​απαγόρευσε τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Ο σχετικός κανονισμός, που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, προβλέπει επίσης την επισήμανση ορισμένων πλαστικών ειδών μίας χρήσης και τη συσκευασία τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανακύκλωση.

Τα προϊόντα που θα απαγορευτούν βάσει του κανονισμού περιλαμβάνουν πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και καλαμάκια καθώς και μπατονέτες, εκτός από εκείνα που χρησιμοποιούνται ως ιατρικός εξοπλισμός. Επίσης απαγορεύονται τα πλαστικά μπαστούνια και τα μπαλονάκια με εξαίρεση εκείνα που προορίζονται για βιομηχανική χρήση και όχι για πελάτες.

Ο κανονισμός, σε εναρμόνιση με τον κανονισμό της ΕΕ, απαγορεύει επίσης τη συσκευασία τροφίμων και ποτών από πολυεστέρα και αντικείμενα κατασκευασμένα από πλαστικά με οξυδιάσπαση.

«Ο κανονισμός καθορίζει επίσης απαιτήσεις για την επισήμανση ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και τη συσκευασία τους. Έχει εκδοθεί εκτελεστικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κανόνες επισήμανσης. Ο εκτελεστικός κανονισμός και το διορθωτικό του προβλέπουν, για μεταβατική περίοδο ενός έτους, ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να φέρουν σήμανση. Με την επισήμανση σε τέτοια προϊόντα, οι καταναλωτές ενημερώνονται για τις κατάλληλες επιλογές διαχείρισης αποβλήτων ή μεθόδους διάθεσης απορριμμάτων που πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με την ιεραρχία αποβλήτων και για την παρουσία πλαστικού στο προϊόν και τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις της απορριμμάτων ή άλλες ακατάλληλες μεθόδους απόρριψης των αποβλήτων στο περιβάλλον. Τα σερβιέτες, τα ταμπόν και εφαρμοστές ταμπόν, ενυδατικά μαντηλάκια για προσωπική φροντίδα και οικιακή χρήση, τα προϊόντα καπνού με φίλτρα και φίλτρα που διατίθενται στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού και τα δοχεία ποτών πρέπει να φέρουν ετικέτα», εξήγησε το υπουργείο Οικολογίας στο δελτίο τύπου.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ δεκαπέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα. Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση κυμαίνονται έως 15.000 ευρώ για νομικές οντότητες, έως 5.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες και έως 3.000 ευρώ για το εκτελεστικό ή τον υπεύθυνο ιδιοκτήτη./ibna