Η κυπριακή οικονομία καταγράφει εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο

Η κυπριακή οικονομία καταγράφει εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο

Η κυπριακή οικονομία μπαίνει σε μια πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης, με πυλώνες την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους εργαζόμενους και τις εταιρείες μας, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο Υπουργός εκφράζει την πεποίθησή του ότι με σωστή οικονομική διαχείριση, την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, η χώρα θα μπορέσει να επαναφέρει την οικονομική δραστηριότητα και τις συνθήκες απασχόλησης στα θετικά ποσοστά που υπήρχαν πριν από την πανδημία.

Αναφερόμενος στην άμεση εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά 12,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είπε ότι αυτό είναι σημαντικά καλύτερο από το αναμενόμενο και ότι το 2021 θα επιταχυνθεί με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.

Ο Υπουργός επισημαίνει ότι αυτό σημαίνει πολύ θετικές προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα του έτους και δείχνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, προσθέτει, θα είναι ένας από τους λίγους στην ΕΕ που θα καλύψει τις απώλειες στο εθνικό εισόδημα το 2020.

Σημειώνει ότι η Κύπρος κατάφερε το 2020 – το πιο δύσκολο έτος της πανδημίας – να καταγράψει μείωση του ΑΕΠ σε μόλις 5,1%, μια σημαντικά καλύτερη απόδοση από τη μέση ύφεση στην ΕΕ και ασύγκριτα καλύτερη από άλλες χώρες με σημαντικό τουριστικό τομέα, παρά οι αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 7,7%./ibna