Β -Ε: Η Κίνα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Christian Schmidt ως νέο Ύπατο Εκπρόσωπο

Β -Ε: Η Κίνα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Christian Schmidt ως νέο Ύπατο Εκπρόσωπο

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Β -Ε επιβεβαίωσε επίσημα στο πρακτορείο Srna ότι απέστειλε διπλωματικό σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ότι οι αρχές της χώρας αυτής δεν αποδέχονται τη νομιμότητα του Christian Schmidt ως νέου Ύπατου Εκπροσώπου στη Β -Ε.

«Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Β -Ε στο σημείωμά της παρουσίασε μια θέση ότι δεδομένου ότι δεν εγκρίθηκε σχέδιο ψηφίσματος για τον διορισμό του υψηλού εκπροσώπου, με την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα θεωρεί το διορισμό του υψηλό εκπρόσωπο παράνομο», λέει η κινεζική πρεσβεία στη Β -Ε σε απάντηση στην ερώτηση του Srna σχετικά με το διπλωματικό σημείωμα.

Τα ΜΜΕ στην Ομοσπονδία Β -Ε ανέφεραν νωρίτερα ότι η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έστειλε το σημείωμα στο Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου / OHR / στη Β -Ε και στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών.

Νωρίτερα, η Ρωσική Πρεσβεία στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη έχει εκδώσει διπλωματικό σημείωμα που δηλώνει επίσημα ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται τον νέο διεθνή διαχειριστή στη Β -Ε, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Christian Schmidt.

Σύμφωνα με το διπλωματικό σημείωμα της πρεσβείας, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συμφώνησε επίσημα με την υποψηφιότητα του Christian Schmidt» και ως εκ τούτου «η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θεωρεί νόμιμο τον διορισμό του ως Ύπατου Εκπροσώπου».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε πρόσφατα μια ρωσική πρόταση-συν-χορηγία της Κίνας-για άρση των εξουσιών του υψηλού εκπροσώπου στη Β-Ε

Η Ρωσία και η Κίνα ήταν τα μόνα δύο μέλη που ψήφισαν το ψήφισμα. Όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απείχαν.

Το ψήφισμα επιδιώκει την κατάργηση της θέσης του Διεθνούς Ύπατου Εκπροσώπου για τη Β -Ε έως τον Ιούλιο του 2022. Αναφέρει ότι οι εξουσίες που δίνονται στον απεσταλμένο «δεν απαιτούνται πλέον λόγω της προόδου που επιτεύχθηκε από τα μέρη της Β -Ε»./ibna