Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο

Η παρουσία του στελέχους Δέλτα SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (IPH).

«Η IPH, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, παρακολούθησε την κατάσταση σχετικά με το στέλεχος Δέλτα SARS-CoV-2 και, μαζί με την υπάρχουσα στρατηγική, καθόρισε μια σειρά από βασικές δραστηριότητες και επίπεδα ετοιμότητας για κρίσιμες παραλλαγές του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ σε περίπτωση αυξημένης μετάδοσης των ιών σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά την επίσκεψη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου «Robert Koch» από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρεται, όταν πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού στην IPH για την εφαρμογή της αλληλουχίας γονιδιώματος, η ύπαρξη του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού καθορίστηκε προκαταρκτικά.

Η υποψία επιβεβαιώθηκε με την άφιξη των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, στο οποίο στάλθηκαν δείγματα από το Μαυροβούνιο, στο πλαίσιο του «Προγράμματος βοήθειας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αλληλουχία του γονιδιώματος του παθογόνου παράγοντα».

«Περιμέναμε τον εντοπισμό στελεχών Δέλτα στο Μαυροβούνιο εδώ και πολύ καιρό και προειδοποιήσαμε το κοινό για την πιθανότητα παρουσίας του. Επίσης, οι επιδημιολόγοι μας ανέφεραν ότι το στέλεχος Δέλτα θα ακολουθήσει απολύτως το πρότυπο συμπεριφοράς όπως σε όλες τις χώρες όπου ήταν παρόν εδώ και αρκετό καιρό. Έτσι, θα γίνει κυρίαρχο επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα », δήλωσε η IPH.

Υπενθυμίζουν ότι το στέλεχος Δέλτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιούνιο του 2021, στη Μεγάλη Βρετανία, το 90% των ασθενών μολύνθηκε με αυτό το στέλεχος. Όσον αφορά την περιοχή, το στέλεχος δέλτα καταχωρήθηκε πρώτα στη Δημοκρατία της Κροατίας στις 28 Ιουνίου, στη συνέχεια στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στις 29 Ιουνίου. Μετά από αυτό, η παρουσία του επιβεβαιώθηκε στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και στη Δημοκρατία της Σερβίας την 1η Ιουλίου 2021.

Η IPH αναφέρει ότι η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού είναι ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθεί και έτσι προκαλεί μόλυνση σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Ένα άτομο μπορεί να μολύνει πέντε έως οκτώ άλλα άτομα. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι το στέλεχος Δέλτα δείχνει ελαφρώς υψηλότερη αντοχή στα εμβόλια σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

«Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους πολίτες για άλλη μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού, της ευθύνης και του σεβασμού των μέτρων, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Ας είμαστε υπεύθυνοι », ανέφερε η IPH./ibna