Κροατία: Μείωση CO2 στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ Αναγνωρισμένο με πιστοποιητικό επιπέδου 3 ACI

Κροατία: Μείωση CO2 στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ Αναγνωρισμένο με πιστοποιητικό επιπέδου 3 ACI

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ που ανήκει στη Διεθνή Ένωση Αεροδρομίων ACI (Airport Council International) έλαβε πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει τη διαχείριση επιπέδου 3 και τη μείωση των εκπομπών CO2 στις καθημερινές δραστηριότητες του αεροδρομίου, αναφέρει το HRturizam.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση του παγκόσμιου προγράμματος ACI ACA (Airport Carbon Accreditation), αυτό το επίπεδο ονομάζεται «Optimization» και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση της δέσμευσης του αεροδρομίου του Ζάγκρεμπ να επιτύχει μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050.

Με βάση τα δεδομένα που υποβλήθηκαν, το πρόγραμμα αξιολογεί και αναγνωρίζει ανεξάρτητα τις προσπάθειες των αεροδρομίων στη διαχείριση και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Το πρόγραμμα για τη μέτρηση αυτού του επιπέδου πιστοποίησης περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και των επιχειρηματικών εταίρων του αεροδρομίου (αεροπορικές εταιρείες, διάφοροι ενοικιαστές, τροφοδοσία, καταστήματα κ.λπ.), των οποίων οι δραστηριότητες εντός του αεροδρομίου επηρεάζουν τις εκπομπές CO2.

Το αεροδρόμιο Franjo Tuđman είναι το πρώτο αεροδρόμιο στη Δημοκρατία της Κροατίας που έφτασε στο επίπεδο 3 του ACI-ACA, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου προγράμματος διαφόρων δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ δεσμεύεται να εφαρμόζει επιχειρηματικές λύσεις που στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η επίτευξη του επιπέδου 3 σύμφωνα με την ταξινόμηση ACI-ACA είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα σε αυτές τις προσπάθειες. Ο στόχος και η δέσμευσή μας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του αεροδρομίου είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 και θα είμαστε επίμονοι σε αυτόν τον δρόμο. Είπε ο Huseyin Bahadir Bedir, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MZLZ dd

Τα τελευταία χρόνια, το αεροδρόμιο εισήγαγε ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών μέτρων διαχείρισης που του επέτρεψαν να παρακολουθεί και να μειώνει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, όπως εγκατάσταση αποδοτικού φωτισμού LED, ανακατασκευή χαμηλής τάσης στον υποσταθμό 2, ανακατασκευή λεβητοστασίου, ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό υποσταθμού θέρμανσης/ψύξης στο κτίριο διοίκησης και παραγωγή ζεστού νερού χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες. Χάρη σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, οι εκπομπές άνθρακα στο αεροδρόμιο μειώθηκαν κατά 4% μεταξύ 2017 και 2019, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των επιβατών εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με τα μελλοντικά σχέδια, το σχέδιο είναι η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα επιτρέψει την άμεση μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια και την αντικατάσταση των υπαρχόντων οχημάτων και εξοπλισμού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο./ibna