Σλοβενία: Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά το SDS του Janša εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο κόμμα

Σλοβενία: Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά το SDS του Janša εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο κόμμα

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τις σλοβενικές εφημερίδες Dnevnik και Večer δείχνει ότι, εάν διεξαχθούν εκλογές αυτήν την Κυριακή, τα τέσσερα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία προηγουμένως ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν άτυπο συνασπισμό για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης Janez Janša, θα κέρδιζαν συνδυαστικά 51 έδρες στο 90μελές κοινοβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Marjan Šarec της αντιπολίτευσης LMŠ, προέτρεψε τα υπόλοιπα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης να υπογράψουν μια συμφωνία για μετεκλογική συνεργασία.

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) και η Αριστερά χαιρέτισαν το κάλεσμα κατ’ αρχήν, το Κόμμα Alenka Bratušek (SAB) κατηγόρησε τον Šarec ότι πήγε μόνος του.

Ο Οργανισμός STA αναφέρει ότι η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι οι κυβερνώντες Δημοκρατικοί (SDS) του Janša εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ισχυρότερη υποστήριξη με 18%, αυξημένο κατά 0,2 της εκατοστιαίας μονάδας τον Αύγουστο από τον Ιούλιο.

Το SDS ακολουθείται από τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς αντιπολίτευσης-το SD στο 12,2%, η Αριστερά στο 8,9%και η λίστα Marjan Šarec (LMŠ στο 8,5%), όλα ελαφρώς μειωμένα τον Ιούλιο. Το τέταρτο κόμμα του κεντροαριστερού συνασπισμού, το SAB, με 3,4%.

Εάν διεξαχθούν γενικές εκλογές την Κυριακή, τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κερδίσουν 51 έδρες ώστε να σχηματίσουν εύκολα κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ακόμη και οι έδρες μόνο τριών από αυτούς – της SD, της Αριστεράς και της LMŠ – θα αρκούσαν για τον σχηματισμό συνασπισμού, καθώς θα κερδίσει 46 έδρες.

Με βάση τον αριθμό των ψήφων, η υποστήριξη θα μεταφραζόταν σε 19 έδρες για το SD, 14 έδρες για τη Αριστερά και 13 για το LMŠ του πρώην πρωθυπουργού Šarec.

Ο συνασπισμός Νέα Σλοβενία ​​(NSi) στο μεταξύ μετρήθηκε στο 5,5%, με όλα τα άλλα κόμματα, είτε κοινοβουλευτικά είτε μη, συμπεριλαμβανομένου του συνασπισμού Κόμμα Σύγχρονο Κέντρο (SMC), με ποσοστό 1,4% ή χαμηλότερο.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων αυξήθηκε από 29,6% τον Ιούλιο σε 30,4%, ενώ το 6,9% δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες, από 6,5%.

Η κυβέρνηση κέρδισε χαμηλή υποστήριξη στη δημοσκόπηση του Αυγούστου, με το 69,5% όσων δήλωσαν ότι είχε κακή απόδοση, ενώ το 27,4% τη θεωρούσε επιτυχημένη./ibna