Ρουμανία: Το παρελθόν του καίει τον Πρωθυπουργό

Ρουμανία: Το παρελθόν του καίει τον Πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Florin Cîţu δήλωσε το Σάββατο, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για την καταδίκη του πριν από 20 χρόνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Και πάλι δηλώνοντας «λυπάμαι για αυτό το περιστατικό», ο επικεφαλής της κυβέρνησης τόνισε τη διαφορά μεταξύ των νομικών συστημάτων των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, με την καταδίκη του να αποτελεί «παραβίαση του αμερικανικού δικαίου». Επανέλαβε ότι τηρήθηκαν όλες οι νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για τον διορισμό του ως Πρωθυπουργού. Επιπλέον, ο κ. Cîţu επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι μετά τις εσωτερικές εκλογές, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα θα έχει επικεφαλής «ένα άτομο που εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στην ΕΤΕπ, το οποίο έκανε τη δουλειά του και ποτέ δεν απογοήτευσε κατά την άσκηση δημόσιου αξιώματος».

Η εφημερίδα Adevarul σε άρθρο της με τίτλο “Ο πρωθυπουργός βαδίζει σε ναρκοπέδιο λόγω του παρελθόντος του”, σημειώνει ότι το βαρύ πυροβολικό του PNL, όπως ο δήμαρχος του Cluj, Emil Boc, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του PNL στη Suceava, Gheorghe Flutur ή ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του PNL στην Prahova, Iulian Dumitrescu, ήταν «συγκρατημένοι», προτιμώντας να μην πάρουν θέση σχετικά με αυτό το περιστατικό. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν τελικά, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis θα είναι «ο σωτήρας» του Florin Cîţu, του οποίου η «θέση αρχίζει να κλυδωνίζεται αφού έρχεται σε σύγκρουση με την ομάδα του Ludovic Orban, αλλά και με το USR-PLUS» και στη συνέχεια με τα «αμφιλεγόμενα γεγονότα του παρελθόντος».

Το Mediafax με τίτλο «Η δεύτερη υπόθεση του Florin Cîţu στις ΗΠΑ, για απλήρωτο χρέος», ενημερώνει ότι τον Ιούλιο του 2008, έξι χρόνια μετά την αποχώρησή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αρχηγός της κυβέρνησης μηνύθηκε σε δικαστήριο της Αϊόβα για απλήρωτο χρέος $ 6.698,73. Σχετικά με αυτό, ο Florin Cîţu αρνήθηκε την ύπαρξη πολιτικής αγωγής, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει εάν επρόκειτο για ένα «οικονομικό ζήτημα» ή ένα απλήρωτο δάνειο: «Δεν έχω καμία εξήγηση. Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι. Το 2008, ήμουν ήδη στη Ρουμανία »./ibna