Βουλγαρία: Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Radev

Βουλγαρία: Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Radev

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) υπό τον Πρόεδρο Rumen Radev, στην οποία συμμετέχουν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα θέματα στα οποία θα εργαστεί το συμβουλευτικό όργανο του αρχηγού κράτους είναι: «Απαραίτητα οικονομικά μέτρα για την υπέρβαση μιας πιθανής υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης από την πανδημία του COVID-19. Μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης στα σύνορα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία της Τουρκίας ».

Ο Πρόεδρος έχει επανειλημμένα καλέσει το κοινοβούλιο και τα κοινοβουλευτικά σχήματα να συζητήσουν και να ψηφίσουν τις δημοσιονομικές ενημερώσεις που προτείνει η προσωρινή κυβέρνηση, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές διαστάσεις της κρίσης που προκλήθηκε από το νέο κύμα του COVID. Τα κονδύλια που απαιτούνται για επιχειρηματική υποστήριξη, κοινωνικά μέτρα, υγειονομική περίθαλψη, επείγουσα περίθαλψη, ιατρούς πρώτης γραμμής και άλλα.

Η συζήτηση του θέματος με το νέο κύμα μεταναστών στο υψηλότερο κρατικό επίπεδο είναι απαραίτητη επειδή όλα τα κέντρα προσωρινής στέγασης παράνομων μεταναστών στη Διεύθυνση Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών – στο Ljubimec και στο Busmanci, είναι υπερπλήρη. Οι πρόσφυγες προέρχονται από διαφορετικές χώρες – Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Συρία, Κούρδοι, Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους είναι γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο το GERB για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Νωρίτερα η κοινοβουλευτική ομάδα του GERB κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μερική αντισυνταγματικότητα κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το επιχείρημα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του GERB Daniel Mitov είναι η διπλή υπηκοότητα του υπουργού Οικονομίας Kiril Petkov.

«Το ζήτημα είναι εάν αυτή η υπηκοότητα ίσχυε τη στιγμή του διορισμού του. Γιατί εάν είχε διπλή υπηκοότητα, αυτό σημαίνει ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα», συμπλήρωσε ο Daniel Mitov, με το GERB-SDS να επιμένει για την άμεση απομάκρυνση του Kiril Petkov από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός, με την πλευρά του, εξήγησε ότι υπέβαλε αίτηση για αποποίηση της καναδικής υπηκοότητάς του πριν αναλάβει το αξίωμα, αλλά δεν ξέρει εάν η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί./ibna