Μαυροβούνιο: Άνοιξε η νέα διέλευση συνόρων με την Αλβανία

Μαυροβούνιο: Άνοιξε η νέα διέλευση συνόρων με την Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić και ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αλβανίας Edi Rama άνοιξαν μια κοινή διέλευση συνόρων, Zatrijebačka Cijevna – Grabon μεταξύ Μαυροβουνίου και Δημοκρατίας της Αλβανίας παρουσία του Herman icpic, Επίτροπου των Εξωτερικών της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο.

Αυτή η διέλευση των συνόρων κατασκευάστηκε το 2017 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA Μαυροβούνιο-Δημοκρατία της Αλβανίας, με στόχο τη σύνδεση της Ποντγκόριτσα και του Gusinje μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Οι εργασίες κατασκευής κόστισαν περίπου 720.000 ευρώ, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το άνοιγμα αυτής της κοινής διέλευσης συνόρων με τη Δημοκρατία της Αλβανίας αποσκοπεί στη συνολική αξιοποίηση των τουριστικών, οικονομικών και οικονομικών πόρων και των δύο χωρών. Με κοινή εφαρμογή συνοριακών διαδικασιών από την αστυνομία και τα τελωνεία του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, η διέλευση των κρατικών συνόρων θα απλοποιηθεί και θα επιταχυνθεί με την αρχή της μιας στάσης, οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν πιο ορθολογικά, το κόστος μεταφοράς θα μειωθεί το πνεύμα υλοποίησης του έργου της Κοινότητας Μεταφορών CONNECTA. αποτελεσματικότερη πρόληψη και ανίχνευση κάθε μορφής διασυνοριακού εγκλήματος.

Το Μαυροβούνιο έχει τώρα τρεις κοινές διαβάσεις συνόρων, δύο με την Αλβανία και μία με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και συγκεκριμένα: Sukobin-Murićani, που άνοιξε το 2009 και Vraćenovići-Deleuša, που άνοιξε το 2020.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου οφείλει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθεια και την υποστήριξή της στην κατασκευή συνοριακών υποδομών, την επίτευξη εταιρικής σχέσης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινής ευθύνης για την ασφάλεια των συνόρων, ως προϋπόθεση της εσωτερικής ασφάλειας και μέρος του συνολικού συστήματος ασφαλείας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dritan Abazović, ο υπουργός Εσωτερικών Sergej Sekulović, ο υπουργός Εξωτερικών Đordje Radulović, ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομικής διοίκησης Zoran Brđanin, ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων Aleksandar Damjanović, υπουργός Εσωτερικές Υποθέσεις της Αλβανίας, Bledi Cuci, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στο Μαυροβούνιο Ridi Kurtezi, Διευθυντής της Αλβανικής Αστυνομίας Ardi Veliu, καθώς και Γενικός Διευθυντής Τελωνείων Genti Gazheli./ibna