Β -Ε: Ο Schmidt συναντήθηκε με δύο από τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β -Ε

Β -Ε: Ο Schmidt συναντήθηκε με δύο από τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β -Ε

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Christian Schmidt πραγματοποίησε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στην Προεδρία της Β -Ε ανοίγοντας μια σειρά συναντήσεων με εγχώρια θεσμικά όργανα και πολιτικά ενδιαφερόμενα μέρη.

«Πιστεύω ότι είναι μια κατά αρχή. Πρόθεσή μου είναι να μιλήσω σε όλους και να χρησιμοποιήσω την εμπειρία, τη δύναμη, την επιρροή και τις σχέσεις μου για να διασφαλίσω ότι η Βοσνία -Ερζεγοβίνη και οι λαοί της έχουν ένα ευημερούμενο μέλλον», δήλωσε ο νεοδιορισμένος Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β -Ε.

Ο Schmidt συνάντησε μόλις δύο μέλη της Προεδρίας της Β -Ε, τον Πρόεδρο και τον Κροάτη εκπρόσωπο Željko Komšić και τον Βόσνιο εκπρόσωπο Šefik Džaferović. Το μέλος της τρίτης Προεδρίας, ο Σέρβος εκπρόσωπος Milorad Dodik, αρνήθηκε να συναντήσει τον Schmidt λέγοντας ότι δεν εκλέχτηκε σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton. Η θέση του δεν επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Schmidt βρίσκεται στο γραφείο ανεξάρτητα από τη γνώμη του Dodik και το Σέρβικο μέλος της Προεδρίας της Β -Ε δεν προκάλεσε καμία επίσημη και νομική ενέργεια για να αμφισβητήσει τον διορισμό. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Κροάτες εκπρόσωποι δεν ήρθαν στην εναρκτήρια συνάντηση που διοργάνωσε ο Schmidt το βράδυ της Δευτέρας.

Μετά τη συνάντησή του με τα δύο τρίτα της Προεδρίας, ο Schmidt είπε στα ΜΜΕ ότι «δεν είναι εδώ για να παρακολουθήσει τι συμβαίνει και να περιμένει. Είμαι εδώ για να είμαι ενεργός και πιστέψτε με, θα είμαι ακριβώς αυτό ».

«Υπολογίζω στη στενή συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Όσον αφορά τα καθήκοντά μου, θα δω την Προεδρία της Β -Ε και τα κρατικά θεσμικά όργανα ως τους κύριους εταίρους μου, κάτι που είναι σύμφωνο με την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton και το σύνταγμα», είπε ο Schmidt.

Τόνισε ότι η ακεραιότητα της Β -Ε ως κυρίαρχου κράτους με δύο οντότητες πρέπει να προστατευθεί.

«Με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, η Β -Ε θα επιστρέψει στη διεθνή ατζέντα. Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να ανταποκριθούμε στις 14 προτεραιότητες για την ένταξη της Β -Ε στην ΕΕ. Θα γίνουν επίσης εργασίες για το πρόγραμμα 5 + 2, πιο συγκεκριμένα, θα δουλέψω σε αυτό, και ειδικά για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Β -Ε », πρόσθεσε.

Σχολίασε επίσης την απουσία του Dodik, λέγοντας ότι λυπάται που ο Dodik δεν παραβρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση.

«Ενημερώθηκα την περασμένη εβδομάδα ότι στις 3 Αυγούστου και τα τρία μέλη της Προεδρίας θα είναι εδώ, μετά τα οποία δεν θα υπάρξει διάλογος, οπότε τώρα ελπίζω ότι θα γίνει το αντίστροφο. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε ευκαιρίες να συνεργαστούμε, να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε γιατί είναι υποχρέωση όλων μας να συνεργαστούμε προς το συμφέρον του κράτους και του λαού της Β -Ε. Θα συνεχίσω λοιπόν να μιλάω με όλους και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε προς το συμφέρον των ανθρώπων αυτής της χώρας», τόνισε./ibna